ΣτΕ: Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΣτΕ: Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά

16.12.2015 05:56

H  εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάζει σε νέα βάση τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια, σε περίπτωση κατά την οποία τα υποθηκευμένα ακίνητα βγουν σε πλειστηριασμούς.

Στον «αέρα» ο ΕΝΦΙΑ και τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων…

Αναδρομικά από 21 Μαΐου 2015 πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών ακύρωσε την παράλειψη της Κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ενώ παράλληλα όρισε χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η Κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015.

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι 13 ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο, απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει ,σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982, απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Όμως, το αίτημα των 13 δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η εν λόγω παράλειψη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017