«Βουτιά» στις οικονομικές προσδοκίες των ελλήνων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

«Βουτιά» στις οικονομικές προσδοκίες των ελλήνων

15.10.2015 00:50
  • Περισσότερο «σφιχτοί» και οι καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα της GfK

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η κρίση και ο πόλεμος στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, και το προσφυγικό επηρέασαν τη στάση των καταναλωτών το τρίτο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Consumer Climate Europe (Καταναλωτικό Κλίμα στην Ευρώπη) της GfK.

Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της μελέτης Consumer Climate στην Ευρώπη των 28 μειώθηκε από τον Ιούνιο κατά μισή μονάδα αγγίζοντας τις 10,3 μονάδες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διάφορα θέματα απασχόλησαν τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Στην αρχή του καλοκαιριού, ένα από αυτά ήταν το νέο πακέτο βοήθειας και οι εκλογές στην Ελλάδα. Όταν όμως εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες άρχισαν να συρρέουν –κυρίως από τη Συρία – οι λόγοι πίσω από τη φυγή τους άρχισαν να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι, στα μέσα και στα τέλη του καλοκαιριού, η κρίση και ο πόλεμος στην Εγγύς και Μέση Ανατολή απασχολούσαν όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες.

Συνοψίζοντας, η κατάσταση στις χώρες που καλύπτει η μελέτη διαφέρει σημαντικά. Σε ορισμένες χώρες, ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η κρίση η οποία απασχολούσε ήδη όλο και περισσότερο τους καταναλωτές, ήταν αυτοί που προκάλεσαν σκεπτικισμό σχετικά με τα οικονομικά.

Από τον Ιούνιο, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της μελέτης Consumer Climate στην Ευρώπη των 28 χωρών μειώθηκε κατά μισή μονάδα, στις 10,3 μονάδες. Τον Αύγουστο, ο δείκτης έπεσε ακόμα περισσότερο φτάνοντας τις 9 μονάδες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, η συνεχιζόμενη δυσχερής οικονομική και πολιτική κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές προσδοκίες των καταναλωτών.

Σχετική εικόνα

Στο διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, ο δείκτης μειώθηκε περισσότερο από 20 μονάδες αγγίζοντας τις -30. Αυτό ισοδυναμεί με 20 μονάδες περίπου χαμηλότερα από το προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Οι σημαντικά χαμηλότερες οικονομικές προσδοκίες εκφράζονται επίσης στις εισοδηματικές προσδοκίες των Ελλήνων. Κατά το τρίτο τρίμηνο, ο σχετικός δείκτης μειώθηκε 21 μονάδες περίπου, στις -33,5. Προφανώς, οι καταναλωτές αναμένουν ακόμα πιο δραστικές οικονομικές περικοπές βάση των νέων συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, η επιβολή νέων φόρων, όπως οι εξαιρετικά υψηλοί φόροι ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι επηρεάζουν το 70% των Ελλήνων. Έτσι, η πρόθεση αγοράς των Ελλήνων καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ τον Ιούνιο κυμαινόταν στις -17,5 μονάδες, ανήλθε στις -37,0 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Οι πολίτες φαίνεται να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, αν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές βιοτικές ανάγκες με τα χρήματά τους. Εκτιμάται ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε δαπάνες προϊόντων ή υπηρεσιών υψηλής αξίας για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017