ΒΗΜΑτοδότης: Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τη Φώφη – Ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τη Φώφη
Πρώτα τηλεφώνησε τον Π. Καμμένο για να «τακτοποιήσουν» τα περί της συγκυβέρνησης. Αμέσως μετά πήρε την Φώφη Γεννηματά.
Ηταν ένα ενδιαφέρον τηλεφώνημα, όχι τόσο επειδή διήρκησε αρκετή ώρα (πέραν των συνηθισμένων συγχαρητήριων τυπικών τηλεφωνημάτων), αλλά επειδή ο κ. Τσίπρας, όπως έμαθα, φαινόταν μεν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αλλά και πολύ σοβαρός (σ.σ. δεν θύμιζε τίποτα από τον κ. Τσίπρα της προεκλογικής περιόδου) και ζήτησε μάλιστα και βοήθεια από την Φώφη.
Της ζήτησε συγκεκριμένα να βοηθήσει με τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης. Η κυρία Γεννηματά απλώς του είπε ότι «εμείς θα κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση». Και εν συνεχεία τα τηλεφωνήματα συνεχίστηκαν και στο εξωτερικό. Με πρώτο τον Φρανσουά Ολάντ και εν συνεχεία με τον Αυστριακό Καγκελάριο.
Ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος
Και μετά ήρθαν οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεσή του να σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση και εάν είναι δυνατόν να ορκιστεί ο ίδιος ως Πρωθυπουργός τη Δευτέρα το απόγευμα  και την Τρίτη οι υπουργοί.
Η μεγάλη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα που θα επιδιώξει, είναι, όπως λέγεται, η δημιουργία ενός υπέρ-υπουργείου Προγράμματος. Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για ένα νέο υπουργείο παρακολούθησης και εφαρμογής του Μνημονίου.
Πιθανότερος να το αναλάβει είναι ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να μην είναι (και πάλι) υπουργός Οικονομικών. Υπουργός Οικονομικών μάλλον παραμένει ο Γ. Χουλιαράκης, ο Γ. Σταθάκης στο υπουργείο Οικονομίας, ο Ευ. Κουρουμπλής στο Υγείας, ο Ν. Βούτσης στο Εσωτερικών, ο Π. Καμμένος στο Αμυνας.
Αλλαγές αναμένονται στο υπουργείο Παιδείας με επικρατέστερο τον Κ. Γαβρόγλου από την «ομάδα των 53» που ήταν στο  ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο υπουργείο Πολιτισμού επικρατέστερος φέρεται ο Χρ. Παπαδόπουλος (από την περίφημη ομάδα της Αίγινας).
Και Πρόεδρος της Βουλής, θα πείτε; Μάλλον προορίζεται ο Ι. Δραγασάκης ένας ήπιος άνθρωπος για να φέρει ηρεμία αλλά και τάξη στη Βουλή με τους χρυσαυγίτες που έχουν αυξήσει τη δύναμή τους.