Βεβαιότητα για την δόση παρά τις γερμανικές καθυστερήσεις | Mikrometoxos.gr

Βεβαιότητα για την δόση παρά τις γερμανικές καθυστερήσεις

09.06.2016 04:18

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, παρά το προσωρινή αναβολή της έγκρισης από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.  Η καθυστέρηση αυτή ερμηνεύεται ως ένα τελευταίο μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά, ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες «ουρές» των προαπαιτούμενων.

  •  Η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού αναδεικνύει ότι υπάρχει μια εσωτερική διαφωνία για την εκταμίευση της δόσης στην Γερμανία. Και αυτό γιατί ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της χώρας έχει ήδη εισηγηθεί την έγκριση της εκταμίευσης, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε την Τρίτη αίτημα έγκρισης της δόσης στην αρμόδια επιτροπή, που συνοδευόταν από εννέα έγγραφα στα οποία περιγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ΟΤΕ, το οποίο θα κλείσει το αργότερο έως τις 23 Ιουνίου ως προς τον τρόπο μεταβίβασης του 6% σε σύνολο 10% που κατέχουν Δημόσιο (6%) και ΙΚΑ (4%).

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι το EuroWorking Group της Πέμπτης στο Ελσίνκι θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων νόμων.

 

 
Βεβαιότητα για τη δόση παρά τις γερμανικές «καθυστερήσεις»

 

Όπως εξήγησαν οι ίδιοι κύκλοι, στη συνέχεια το EuroWorking Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup της 16ης Ιουνίου και η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Ιούνιο.

Πεπεισμένος ο Μοσκοβισί 

Νωρίτερα σήμερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Eurogroup της 16ης Ιουνίου θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης.

«Γυρίζουμε πραγματικά μια σελίδα στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων», είπε σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι.

Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται «πραγματικά σε θέση να στραφεί εν τέλει προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017