Βαγγέλης Σιούτης: Η σημερινή διάσπαση με μικρό τζίρο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Βαγγέλης Σιούτης: Καθοριστικός ο επόμενος μήνας

“Όταν ξεκινούσε το 2015 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 826,18 μονάδες και για όλους η τρέχουσα χρονιά φαινόταν δύσκολη και με πολλά ερωτήματα” υπενθυμίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το κλείσιμο του Χ.Α. για ένα μήνα και τα “capital controls” ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της φετινής χρονιάς που επιφύλαξε τελικά αρκετές δυσάρεστες εξελίξεις για τους επενδυτές.

Οι παλαιοί μέτοχοι των Τραπεζών υπέστησαν σχεδόν μηδενισμό της επένδυσής τους, αλλά στον υπόλοιπο FTSE25 υπήρξαν αρκετές μετοχές με σημαντικά κέρδη (ΜΟΗ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ) αλλά και κάποιες με απώλειες (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ).
Στο υπόλοιπο ταμπλό κυρίαρχη ήταν η έλλειψη τζίρου και επενδυτικού ενδιαφέροντος αφού και οι ενεργοί κωδικοί στο Χ.Α. κινήθηκαν σε χαμηλά νούμερα.

Οι αναδιαρθρώσεις δεικτών ολοκληρώθηκαν και ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Χ.Α. επανήλθε. Τις προηγούμενες οκτώ συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στα όρια του ΚΜΟ 30 ημερών χωρίς να καταφέρνει να τον διασπάσει (σήμερα είναι στις 621 μονάδες).

Η σημερινή διάσπαση με μικρό τζίρο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί την επόμενη εβδομάδα. Η αδυναμία διατήρησης πάνω από τις 621 μονάδες θα οδηγήσει σε διόρθωση με στηρίξεις τις 607 μονάδες και στη συνέχεια τις 576 μονάδες.

Ο επόμενος μήνας θα είναι ο πιο κρίσιμος της νέας χρονιάς και θα καθορίσει το μέλλον του Χ.Α.. Το Ασφαλιστικό, τα “κόκκινα” δάνεια, το Αγροτικό και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να φέρουν συγκρούσεις, να δοκιμάσουν την πολιτική σταθερότητα και να προκαλέσουν αναταράξεις στο Χ.Α. που θα διαμορφώσουν ελκυστικές τιμές στις μετοχές.

Αν το Πολιτικό Σύστημα επιδείξει ωριμότητα και συναίνεση και φτάσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα διαμορφωθεί νέο τοπίο στη Οικονομία και στο Χρηματιστήριο.

Επιτυχής έκβαση θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος που αλλάζει τον ορίζοντα για την Οικονομία, τις Επενδύσεις και τις επικείμενες Ιδιωτικοποιήσεις και σίγουρα αλλάζει και τα επίπεδα διακύμανσης για το Χρηματιστήριο που τόσο ταλαιπωρήθηκε την φετινή χρονιά. Αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος θα ακολουθήσουν σημαντικές αποφάσεις από την ΕΚΤ (επαναφορά waver, συμμετοχή Ελληνικών ομολόγων στο QE) και τους επενδυτικούς οίκους για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να ξεπεράσει σημαντικές αντιστάσεις όπως οι 700 μονάδες και με την πτωτική κίνηση που έχουν θα συναντήσει λογικά τους ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα βρίσκονται ο απλός στις 725 μονάδες και ο εκθετικός στις 730 μονάδες.

Η υπέρβαση αυτής της περιοχής θα ανοίξει τον δρόμο για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα για τον Δείκτη. Βραχυπρόθεσμα σε ανοδική κίνηση, η διάσπαση των 645 μονάδων που είναι και το 50% της διόρθωσης που ξεκίνησε από την κορυφή των 731 μονάδων (29/10) αποτελεί τον πρώτο στόχο.

“Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η αποτυχία στο Ασφαλιστικό και την αξιολόγηση, ή η επαναφορά της πολιτικής αβεβαιότητας, θα επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια που ζήσαμε το 2015 με δυσάρεστες εξελίξεις και στο Χρηματιστήριο. Η εμπειρία του τρέχοντος έτους ας αποτελέσει οδηγό για τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας” τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

* ,