Α.Τσίπρας στους εφοπλιστές: Εμπιστευτείτε μας, επενδύστε στην Ελλάδα | Mikrometoxos.gr

Α.Τσίπρας στους εφοπλιστές: Εμπιστευτείτε μας, επενδύστε στην Ελλάδα

07.06.2016 08:09

«Προσκλητήριο» στους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν στην Ελλάδα και να εμπιστευθούν την κυβέρνηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας  κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016». Σε μια ομιλία -ύμνο για την ελληνική ναυτιλία και τους συντελεστές της επιτυχίας της διεθνώς, έκανε αναφορές και στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας πως κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος των προηγούμενων ετών και ανοίγει νέο κεφάλαιο, ενώ «η συμφωνία για το χρέος αίρει την αβεβαιότητα οριστικά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε ο ναυτιλιακός κλάδος από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι όμως «η ελληνική ναυτιλία με σχέδιο και όραμα πέτυχε να θωρακιστεί, να προσαρμοστεί έγκαιρα και να αφομοιώσει τις δίνες μιας πρωτόγνωρης κρίσης».
 
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «από το 2009 ως χώρα βιώσαμε σημαντικές αλλαγές, απότομη απομείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25% ενώ ο ελληνικός λαός υπέστη θυσίες που συνετέλεσαν στην ραγδαία φτωχοποίηση του», για να υπογραμμίσει πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος των προηγούμενων ετών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η συμφωνία για το χρέος αίρει την αβεβαιότητα οριστικά και δημιουργεί τις συνθήκες για άμεση επάνοδο της χώρας μας στις αγορές», για να υπογραμμίσει ότι «χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση πέρυσι, το ζήτημα του ελληνικού χρέους τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι καμία κοινωνία και κανένα χρέος δεν είναι βιώσιμο όταν στηρίζεται στην υπόθεση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% πολλές δεκαετίες. Τόνισε επίσης ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι συνειδητοποιούν ότι το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να προχωρήσει όταν στα δύσκολα επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και οι απλοϊκοί ηθικολογικοί διαχωρισμοί περί ενάρετων και άσωτων».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017