Αυτά είναι τα 3 εφιαλτικά σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις: Ποιους αφορά, τι ζητάει η Τρόικα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αυτά είναι τα 3 εφιαλτικά σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις: Ποιους αφορά, τι ζητάει η Τρόικα

05.12.2015 12:28
Αυτά είναι τα 3 εφιαλτικά σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις: Ποιους αφορά, τι ζητά η Τρόικα
Απαιτήσεις-σοκ για το ασφαλιστικό εγείρουν οι δανειστές κόβοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης για ήπια προσαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των δανειστών δεν έχει καθόλου πεισθεί ότι οι περικοπές του 1,8 δισ. ευρώ μπορούν να προέλθουν μόνο από κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Ετσι έχουν καταθέσει – σύμφωνα με το Mega – τρία σενάρια το ένα χειρότερο από το άλλο.

Σενάριο 1: Να γίνει περικοπή -6% σε όλες τις συντάξεις από πρώτο ευρώ

Σενάριο 2: Να γίνουν περικοπές -15% στις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ

Σενάριο 3: Να γίνουν περικοπές της τάξης του 30% (!) στις άνω των 1.000 ευρώ συντάξεις. Οπως υποστηρίζουν οι δανειστές, «μόνο έτσι βγαίνει ο λογαριασμός». Δεδομένου ότι το τρίτο σενάριο θεωρείται και από τους ίδιους… ακραίο, προσανατολίζονται κυρίως στο δεύτερο σενάριο.

Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών – με το ΔΝΤ να έχει την πιο σκληρή θέση – θεωρούν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να πέσει από το 75% που είναι σήμερα σε ένα ποσοστό μεταξύ 45-55%.

Οπως επιχειρηματολογούν, αυτά τα ποσοστά ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και δεν θα είναι εύκολο για εκείνες που θα ψηφίσουν για την βοήθεια στην Ελλάδα να δεχθούν να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης.

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το κουαρτέτο έχει δεχθεί ότι η χώρα κάλυψε το στόχο για εξοικονόμηση 0,6% της δαπάνης, ενώ για το θέμα της αύξησης των εισφορών τονίζει ότι το μείγμα εναλλακτικών λύσεων που προτείνει ως ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι συντάξεις δεν αφορά στην αύξηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών αλλά και των εισφορών των εργαζόμενων (0,50 για τους εργοδότες, 0,50 για τους εργαζόμενους).

Τέλος, οι δανειστές φέρεται να απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για ενιαίο μισθολόγιο καθώς λένε ότι δεν συνδέεται με την παραγωγικότητα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017