Αυλαία με τζίρους ρεκόρ για το 18μηνο – Ο Δεκέμβριος επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις

Την καλύτερη σε τζίρους εβδομάδα επεφύλαξε προς το τέλος του έτους η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των 309,26 εκατ. ευρώ συνιστά την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο εβδομάδας από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου του 2014 όταν είχαν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και επαναπροσδιορισθεί οι σταθμίσεις στους διεθνείς δείκτες που παρακολουθούν την Ελληνική αγορά.

Ο Δεκέμβριος επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις καθώς οι εισαγωγές των νέων χαρτιών των τραπεζών και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών αύξησαν την μεταβλητότητα στην αγορά και δημιούργησαν ευκαιρίες για όλων των ειδών τα χαρτοφυλάκια και τους επενδυτικούς ορίζοντες.

Το δυνατό φινάλε των συναλλαγών είναι αν μη τι άλλο υποσχόμενο για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου καθώς η Αγορά ξεκόλλησε από τις ημερήσιες συναλλαγές των 40 με 50 εκατ. ευρώ των τελευταίων μηνών, οι ενεργοί κωδικοί αυξήθηκαν σαν πλήθος και το ταμπλό απέκτησε ζωντάνια διαχέοντας τις συναλλαγές σε μεγαλύτερο εύρος μετοχών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε με δύναμη και κλιμακούμενα αυξανόμενους συναλλακτικούς τζίρους πάνω από τις 600 μονάδες φθάνοντας έως τις 624,43 μονάδες. Η κομβική ζώνη αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης (632) παραμένει ανέπαφη και έτσι η κίνηση από τις 557 μονάδες διατηρεί τις ιδιότητες της ανοδικής διόρθωσης.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές έρχονται από τον MACD ο οποίος μετά από ένα μήνα παραμονής σε θέση πώλησης έδωσε το πρώτο σήμα αγοράς μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης. Αν και ακόμα είναι νωρίς για μια πιο γενική θεώρηση αντιστροφής τάσης το σήμα αυτό μπορεί μεν να διατηρηθεί «ζωντανό» ακόμα και αν η Αγορά δεν υποχωρήσει κάτω από τα πρόσφατα κεκτημένα των 600 μονάδων. Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών, απέκτησαν ορμή και κοιτούν με καλές προϋποθέσεις την ζώνη των 630 μονάδων. Ενδεχομένως ένα σενάριο συσσώρευσης να ήταν το πιο πιθανό για την συνέχεια δεδομένης και της εποχικής ισορροπίας που παρατηρείται κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Η ερχόμενη εβδομάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάφορη: Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με την πώληση της Finansbank, της Eurolife και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή ολοκληρώνουν τις εκκρεμότητες μιας πλούσιας χρονιάς σε πολιτικές ανακατατάξεις συσχετισμών. Την ερχόμενη Δευτέρα αίρεται το καθεστώς short selling των τραπεζικών μετοχών ενώ την ίδια ημέρα λήγει η δόση ύψους 313 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Τέλος η ερχόμενη Πέμπτη (Παραμονή Χριστουγέννων) είναι επίσημη χρηματιστηριακή αργία.

Κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό το 2015 θα μείνει για πολλούς λόγους μια ειδική χρονιά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και εν γένει για την Ελληνική οικονομία. Το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελληνική οικονομία αποτελούν το καθοριστικό γεγονός που σημάδεψε την χρονιά. Χρηματιστηριακά η ελληνική Αγορά λειτούργησε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ρευστότητας μένοντας πέντε εβδομάδες κλειστή και έχοντας ουσιαστικά τους έλληνες επενδυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθεστώς μερικού αποκλεισμού από τις συναλλαγές.

Ο τραπεζικός κλάδος ανακεφαλαιοποιήθηκε από την αρχή, γεγονός που σήμανε την οριστική απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων από τους επενδυτές και το Ελληνικό Δημόσιο. Η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση η οποία ωστόσο περιορίστηκε από τις τουριστικές εισροές, την ισχυρή πίεση που δέχθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου και ακολούθως τα παράγωγα τους αλλά και την προετοιμασία πολλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ένα ενδεχόμενο κεφαλαιακών περιορισμών. Η χρονιά κλείνει με απώλειες κοντά στο 25% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κοντά στο χαμηλό του εύρους της φετινής της διακύμανσης γεγονός που αντανακλά την επιφυλακτικότητα για τα ρίσκα που έρχονται το 2016.

Το 2016 είναι μια χρονιά μεγάλων ευκαιριών αλλά και υψηλού ρίσκου εκτέλεσης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης  για την συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με πολλαπλές ωφέλειες στην πλεονασματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, το προφίλ ρίσκου της χώρας και την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Σε δεύτερο χρόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ εντάσσοντας τα ελληνικά αξιόγραφα σταθερών αποδόσεων στο πρόγραμμα ποσοτικής  χαλάρωσης της ΕΚΤ. Επιπλέον οι δεσμεύσεις για επίσπευση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων δίνουν ένα στίγμα επαναπροσέγγισης των Αγορών και των διεθνώς επενδυτικών κεφαλαίων.

Σε δεύτερο επίπεδο η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η διατήρηση των τουριστικών αφίξεων σε υψηλά επίπεδα και οι χαμηλές τιμές στα καύσιμα ενδέχεται να φέρουν πιο γρήγορα τα νούμερα της ανάκαμψης καθώς το οικονομικό περιβάλλον θα βελτιωθεί με ταχύτερους ρυθμούς.  Η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα των τραπεζών καθώς οι οποία θα συνδυαστεί με κινήσεις αναδιάρθρωσης κόστους και πωλήσεων παγίων στοιχείων και συμμετοχών.

Αυτοί είναι οι θετικοί καταλύτες που μπορούν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα σε μάκρο και μίκρο επίπεδο έχοντας καθολική απήχηση σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Οι επενδυτές ωστόσο είναι πιθανόν να συνεχίσουν να κρατούν επιφυλακτική στάση δεδομένης της τραυματικής εμπειρίας του 2015αναμένοντας περισσότερο τις ειδήσεις και λιγότερο την προσδοκία.

Το ρίσκο για άλλη μια χρονιά εντοπίζεται στην ταχύτητα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έως τώρα δεν είχαν την καλύτερη δυνατή πορεία υλοποίησης. Ο πολιτικός παράγοντας αποτελεί μια ακόμα παράμετρο προβληματισμού καθώς η αλλαγή των συσχετισμών σε ότι αφορά τις δυνάμεις που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι ένα ενδεχόμενο με αυξημένη πιθανότητα αφού ήδη τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν καταγράψει απώλειες.

Σημείο αναφοράς για την αντοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελεί η ψήφιση του ασφαλιστικού καθώς και ηεπίσπευση αποκρατικοποιήσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 για τις οποίες έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και αντιρρήσεις από βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης.

Στο εξωτερικό η πρόσφατη αλλαγή της στάσης της FED ως προς τα επιτόκια μένει να φάνει αν θα έχει συνέχεια στην πορεία της χρονιάς κατά την οποία στην Αμερική θα λάβουν χώρα Προεδρικές εκλογές. Το βύθισμα των πετρελαϊκών τιμών και των τιμών εμπορευμάτων, η επίλυση γεωπολιτικών εντάσεων, η μείωση της δυναμικής των ρυθμών ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας είναι μερικοί ακόμα καταλύτες που θα έχουν ισχυρές προβολέςστα νούμερα της κερδοφορίας επηρεάζοντας είτε το κόστος είτε την ζήτηση.

Συμπερασματικά το 2016 χαρακτηρίζεται από γεγονότα αυξημένου ειδικού βάρους που μπορούν να εκτρέψουν προς το καλύτερο την κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας αρκεί να ξεπεραστούν τα ρίσκα υλοποίησης.

Η αγορά μετά από 7 χρόνια ύφεσης έχει δημιουργήσει ανθεκτικές εταιρίες και διοικήσεις που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε στόχους κερδοφορίας και ανάπτυξης κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καταστάσεις.

Η εστίαση μας θα μείνει σε αυτές τις ομάδες εταιριών οι οποίες θα έχουν και τον πρώτο λόγο και την πιο ισχυρή δυναμική κερδοφορίας στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με υγεία!

Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ)

* ,