Ασφαλιστικό: Την κατάργηση της 15ετίας ζητάει η Τρόικα από το υπουργείο Εργασίας, θέλει να αυξηθεί το ελάχιστο όριο στα 20 έτη

Οι θεσμοί επαναφέρουν το αίτημα για αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη, προκειμένου να λάβει κάποιος σύνταξη.

Ακόμη και θέμα κατάργησης της 15ετίας έθεσαν οι θεσμοί κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, δείχνοντας τις διαθέσεις τους για μια σκληρή διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.
Χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται να υποστήριξαν ότι λειτουργεί ως αντικίνητρο για την συνέχιση της ασφάλισης.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι δανειστές, όχι απλά δεν συμφωνούν επί της αρχής με το μέτρο της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά αμφισβητούν ότι αυτό μπορεί να φέρει τελικά τα έσοδα που προβλέπονται από το Υπ. Εργασίας.

Ειδικότερα, οι θεσμοί άκουσαν τις προτάσεις του υπ. Εργασίας και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν συνολικά την πρώτη εβδομάδα του 2016, οπότε και αναμένεται να παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά η συνολική μεταρρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε 1,5 ώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν τις άγριες προθέσεις τους κάνοντας ερωτήσεις.Επανέφεραν δε το θέμα της 15ετίας, επισημαίνοντας ότι η πρόβλεψη για καταβολή σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης λειτουργεί αποτρεπτικά για την συνέχιση της ασφάλισης.

Ουσιαστικά, οι δανειστές επαναφέρουν ένα θέμα για το οποίο είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης από τα 15 (4.500 ένσημα) στα 20 χρόνια (6.000 ένσημα).

Εκτιμάται δε ότι στη συζήτηση που γίνεται για την Εθνική Σύνταξη, οι εκπρόσωποι των θεσμών ίσως συνδέουν την καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια, εάν ο ασφαλισμένος έχει μόνο 15 έτη ασφάλισης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση.
Ερωτηθείς για το εάν αντέδρασαν οι θεσμοί για την αύξηση των εισφορών ως αντιστάθμισμα των μειώσεων, σημείωσε ότι το άκουσαν χωρίς να το απορρίψουν.