Ασφαλιστικό: Έρχονται μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα συνταξιούχων Δημοσίου

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες για το ασφαλιστικό, αν και δεν έχει “κλειδώσει” ακόμα το πακέτο μέτρων το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα -δηλαδή από τις παραμονές-αρχές του β΄ εξαμήνου του 2016, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει:

* μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων έως 25% με επίκεντρο όσες ξεπερνάν τα 150 ευρώ.

* μείωση 15-20% στα 60.000 περίπου εφάπαξ που εκκρεμούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

* Μείωση 32% στα ήδη καταβαλλόμενα μερίσματα 290.000 συνταξιούχων του Δημοσίου (σ.σ. τύπος συμπληρωματικής επικουρικής σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων).

Το πακέτο μέτρων που πρέπει να εφαρμοστεί με ορίζοντα το 2017 αλλά και πέραν αυτού –και αποτελεί το βασικό σκελετό του επικείμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί έως 23 Απριλίου– προβλέπει:

* Εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και ανταποδοτική σύνταξη με ποσοστά αναπλήρωσης που θα κυμαίνονται από 0,77% έως 2% ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.

* Εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (ανοιχτό παραμένει το αν οι θεσμοί θα δεχθούν τις εκπτώσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση)

* Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με τα Ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ).

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί περισσότερο αργότερα σήμερα, καθώς είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης.