Απoκάλυψη σοκ από τον Wilileaks – Διάλογοι-φωτιά στο ΔΝΤ για την ελληνική διαπραγμάτευση | Mikrometoxos.gr

Απoκάλυψη σοκ από τον Wilileaks – Διάλογοι-φωτιά στο ΔΝΤ για την ελληνική διαπραγμάτευση

02.04.2016 11:35

Οι διάλογοι-φωτιά μεταξύ του Πολ Τόμσεν, της Ντέλια Βελκουλέσκου και της Ίβα Πέτροβα είναι αποκαλυπτικοί και δείχνουν ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμία συμφωνία εάν δεν ληφθούν μέτρα 2,5% του ΑΕΠ.

Απoκάλυψη βόμβα από Wilileaks - Oι διάλογοι Thomsen - Velculescu για νέα μέτρα και χρέος

  • Η απειλή που ετοιμάζει το ΔΝΤ προς τη Γερμανία
Τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Poul Thomsen με την επικεφαλής της αποστολής Delia Velculescu και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Iva Petrova , δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks, βάζοντας «φωτιά» στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, η οποία και αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.
.
Τα δύο κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ συζητούν για το ελληνικό πρόγραμμα με τον Poul Thomsen να τονίζει πως «δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων» αποκαλύπτοντας παράλληλα το σχέδιο τους για να «λυγίσουν» Ελλάδα και ΕΕ.
Σύμφωνα με τη συνομιλία που δημοσιεύει το WikiLeaks, το ΔΝΤ σκοπεύει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ την ίδια ώρα φαίνονται διστακτικοί για την επιστροφή τους στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
.
Ειδικότερα οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως η απειλή αυτή είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα «σημείο απόφασης», πείθοντας την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και την Ελλάδα να αποδεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ για τις συντάξεις και τα εργασιακά.
Eπίσης το έγγραφο του WikiLeaks αναφέρει πως η Velculescu δήλωσε ότι «αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως (η Ελλάδα) υποχώρησε λίγο τόσο στην φορολογική μεταρρύθμιση όσο και στο αφορολόγητο και τις επικουρικές συντάξεις».
Η άποψη του Thomsen ήταν πως οι Έλληνες «ούτε καν πλησιάζουν να αποδεχθούν τις απόψεις μας».
.
Η Velculescu υποστήριξε πως «αν (η ελληνική κυβέρνηση) πιεστεί αρκετά, θα πλησιάσει… όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και γνωρίζουν πως η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, και αυτό είναι το πρόβλημα».
Οπως προκύπτει από το έγγραφο, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit.
.
Ο Poul Thomsen  εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Αngela Merkel, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων.
.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Velculescuαπό την Αθήνα. Το γεγονός αυτό υποψιάζει ότι η υποκλοπή μπορεί να έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα.To έγγραφο


¨Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Το πρωί του Σαββάτου και μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη στο Μεγαρο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης μεταξύ των ιποίων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

.
«H κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί να παίζονται τέτοιου είδους παιχνίδια σε βάρος της χώρας». Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι θα πρέπει κάποιος να απαντήσει αν πραγματικά αυτά που ακούγονται είναι έτσι.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017