Απώλειες για τη Wall- βουτιά 4% στις τιμές του πετρελαίου – Ο S&P 500 έχασε 23 μονάδες (1,08%)

Απώλειες για τη Wall Street, με τους δείκτες να καλύπτουν όλα τα κέρδη που είχαν σημειώσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις, μετά από ένα έντονο selloff στον τομέα της ενέργειας και στις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Ο τομέας της ενέργειας κατέγραψε ζημίες πάνω από 3% μετά τη βουτιά 4% στις τιμές του πετρελαίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 158 μονάδες ( 0,89%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.730 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 33 μονάδων ( 0,65%) τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 5.123 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 23 μονάδες (1,08%) κλείνοντας στις 2.088 μονάδες.

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου προκλήθηκε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Αρχής Ενέργειας των ΗΠΑ που έδειξε αύξηση των αποθεμάτων για δέκατη διαδοχική εβδομάδα. Η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Οι επενδυτές επικέντρωσαν την προσοχή τους και στις ομιλίες των αξιωματούχων της Fed για να να «αλιεύσουν» οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο για τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ως προς το χρόνο αύξησης των επιτοκίων.  Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος της Fed κ. Yellen σε ομιλία της στο Economic Club της Washinghton δήλωσε πως οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων έχουν εκπληρωθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας.

H επόμενη συνεδρίαση της Fed μπορεί να είναι «ιστορική» υποστήριξε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Fed της Atlanta κ. Dennis Lockhart.  Ο κ. Lockhart εξήγησε πως δίνει αυτό το χαρακτηρισμό γιατί περιμένει πως η Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά κοντά στα δέκα χρόνια. Πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα οικονομικά στοιχεία τις επόμενες δύο εβδομάδες, η αύξηση των επιτοκίων είναι επιτακτική. Ο κ. Lockhart που διατηρεί δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής είπε πως είναι «ελκυστική» η περίπτωση της αύξησης των επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Xθες δημοσιεύτηκαν επίσης μια σειρά από οικονομικές εκθέσεις για την οικονομία από τη Fed που είναι γνωστή ως Beige Book. Σύμφωνα με αυτές, η αγορά εργασίας δέχτηκε μια πίεση τις τελευταίες εβδομάδες με τους μισθούς να αυξάνονται καθώς ήταν δύσκολο για τους εργοδότες να καλύψουν τις θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων. Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με μέτριο ρυθμό στις περισσότερες πολιτείες από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Σε άλλα μακροοικονομικά στοιχεία, η εταιρεία ADP δημοσίευσε σήμερα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με αυτά, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 217.000 νέες θέσεις εργασίας, τις περισσότερες εδώ και πέντε μήνες.  Σημειώνεται πως για τον Οκτώβριο τα στοιχεία της ΑDP έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 196.000.  Στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 81.000 θέσεις εργασίας, οι μεσαίες 195.000 και οι μεγάλες 74.000.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2% για το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 1,6%. Η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης της παραγωγής κατά 1,8% το γ΄  τρίμηνο έναντι 1,2% πέρυσι , ενώ οι ώρες εργασίας υποχώρησαν  κατά 0,3% έναντι 0,5%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Yahoo Inc. σημείωσε κέρδη 5,75% μετά από τα δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρεία να εξετάζει την πώληση των βασικών της δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα.

Η μετοχή της Qualcomm Inc. κέρδισε 5,17% μετά την ανακοίνωση της έναρξης συνεργασίας με την κινεζική κατασκευάστρια κινητών Xiaomi. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας η Xiaomi θα κατασκευάσει κινητά 3G και 4G τεχνολογίας.

 

* ,