Από 21 Μαρτίου όλοι θα παίρνουμε το λεωφορείο

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε μια στάση να περιμένουμε λεωφορείο ή τρόλει. Πλέον στις στάσεις έχουν απομείνει μόνο οι ταμπέλες με τους αριθμούς τον οχημάτων που περνάνε από την στάση. Το πότε θα έρθει όμως αυτό που περιμένεις εσυ; Τζογος. Βέβαια δημιουργείι και μια μικρή κοινότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας καθώς πάντα υπάρχει κάποιος που θα ρωτήσει πληροφορίες για το τρόλει η το λεωφορείο που πέρασε. Πολλές φορές εκεί που δεν έρχεται κανένα λεωφορείο, ξαφνικά θα δεις 2 που είναι ακριβώς τα ίδια. Ειδικά το 550 στη Πατησίων…

Τώρα όμως όλα δείχνουν να αλλάζουν. Από τις 21 Μαρτίου παραδίδεται η “στοιχειωμένη” Τηλεματική  στις συγκοινωνίες της Αθήνας που είχε σχεδιαστεί πριν από περίπου 10 χρόνια και φθάσαμε να αναμένεται να παραδοθεί στην παραπάνω ημερομηνία με αρκετή καθυστέρηση.

oasa2
Πέρα από τις «έξυπνες» στάσεις που από την «δοκιμαστική λειτουργία» έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην πράξη για ορισμένες γραμμές (224 Καισαριανή -Ελ. Βενιζέλου, 732 Αγ. Φανούριος – Ακαδημία – Ζωοδ. Πηγή, Α8 Πολυτεχνείο – Ν. Ιωνία – Μαρούσι και Γ9 Χαλκοκονδύλη – Κ. Μύλος – Αχαρναί) το σημαντικότερο είναι ότι σύντομα θα είναι προς διάθεση δωρεάν εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως (Android, iOS, Windows). Θα μπορείς πλέον πριν ξεκινήσεις για την στάση να βλέπεις στην εφαρμογή πότε έρχεται το λεωφορείο ή το τρόλεϊ ώστε να μπορείς να κάνεις τον προγραμματισμό σου.
oasa
Δεν μένει όμως μόνο εκεί το νέο app. Εάν, για παράδειγμα, βρίσκεσαι σε μία άγνωστη γειτονιά της Αθήνας η εφαρμογή θα σου δείξει και θα σε οδηγήσει στην κοντινότερη στάση ενώ θα σου προτείνει και την συντομότερη διαδρομή ως τον τελικό προορισμό σου. Παράλληλα θα σου δείχνει την διαδρομή που θα ακολουθήσεις, τις επόμενες στάσεις καθώς και εκτιμώμενο χρόνο ως τον προορισμό σου σε πραγματικές συνθήκες. Δηλαδή στην περίπτωση που υπάρχει κίνηση στους δρόμους ο χρόνος θα αναπροσαρμόζεται. Σε έκτακτα περιστατικά, π.χ. μία πορεία στο κέντρο, όπου το λεωφορείο ή το τρόλεϊ δεν θα φτάνει στον τελικό του προορισμό θα σε πληροφορεί για εναλλακτικές διαδρομές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Για όσους δεν χρησιμοποιούν smartphones ή tablets υπηρεσίες της συγκεκριμένης εφαρμογής θα είναι σύντομα διαθέσιμες και μέσω του site του ΟΑΣΑ.
Η εμπειρία αλλάζει και μέσα στα λεωφορεία καθώς από οθόνες που έχουν τοποθετηθεί θα ενημερώνεται ο επιβάτης για την επόμενη στάση, το δρομολόγιο και με άλλες χρηστικές πληροφορίες όπως ο καιρός. Το σημαντικό όμως είναι ότι με την τηλεματική θα βελτιωθεί ριζικά ο συντονισμός της κυκλοφορίας των λεωφορείων και των τρόλεϊ στην πρωτεύουσα. Το μέσο θα στέλνει σήμα με την θέση του στα κεντρικά οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίζεται π.χ. το πότε να ξεκινήσει το επόμενο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα να φθάνουν σχεδόν ταυτόχρονα δύο λεωφορεία ή τρόλεϊ στην ίδια στάση.
Ας ελπίσουμε μόνο να μην χάσουμε την κοινωνικότητά μας τώρα που θα ξέρουμε πόσο θα περιμένουμε…