Από το “Α” μέχρι το “Ω”

ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η τρίτη της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με σαφώς μειωμένες τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.681 συμβόλαια). Στα 9.317 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος). Τα συμβόλαιο του F25 (τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 149,5) κινήθηκε μεταξύ 147,5 και 152,25 μονάδων, μειώνοντας το discount στο 0,28%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΙ: Για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, η χθεσινή διόρθωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανησυχητική και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει όσο ο ΓΔ δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 546 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 147 μονάδων.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης κρατήσει τις 550 μονάδες επιβεβαιώνει την πρόθεση υπέρβασης της κρίσιμης ζώνης των 560 μονάδων που θα αντιστρέψουν το πτωτικό μεσοπρόθεσμου momentum και δεν τίθεται θέμα εγκυρότητας της προσωρινής διάσπασής της.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε τα 25 δις που είχαν εγκριθεί για τις τράπεζες, όπως το 2015 έστειλε πίσω τα 11 δις – οπότε δεν μπορεί να δώσει σοβαρή λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πέντε Χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, για τιςυπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες τους, οι οποίες επιβαρύνουν την ανάπτυξή τους και πρέπει να διορθωθούν. Η φετινή παρακολούθηση έδειξε πως η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Βουλγαρία έχουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες, κυρίως λόγω του μεγάλου χρέους, της υψηλής ανεργίας και των αδύναμων Τραπεζικών Συστημάτων τους.

Η διόρθωση δεν έπιασε εξ απήνης την συμπαθέστατη τάξη των παικτών που λίγο πολύ την περίμεναν ή στην χειρότερη των περιπτώσεων είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε ανθεκτικούς τίτλους προς ελαχιστοποίηση ενδεχομένων ζημιών τους…

ΘΑ μας τρελάνουν τελείως; Δηλαδή θα δίνουν λιγότερες πληροφορίες στο επενδυτικό κοινό και αυτό ονομάζεται “ενίσχυση της διαφάνειας”;

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: ‘Εκλεισε καλό συμβόλαιο (30 εκατ.), το ένοιωσε όμως και η μετοχή της; Αν κρίνουμε από το τελικό +19%, ναί. Αλλά ο όγκος πολύ μικρός (τζίρος 790 ευρώ) και προσφερόντουσαν μερικές χιλ. κομμάτια..

ΚΛΕΙΔΙ για τις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι αφενός η στάση που θα κρατήσει η Γερμανία, ο γνωστός βραχνάς του Μάριο Ντράγκι και αφετέρου ο προβληματισμός για το πόσο μακριά κάτω από το μηδέν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, χωρίς να προκαλέσει ζημιά στις τράπεζες. Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι επεξεργάζονται μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το κόστος δανεισμού. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι τα αρνητικά επιτόκια μπορούν να βλάψουν την κερδοφορία των τραπεζών ή να τις αναγκάσουν να μετακυλήσουν το κόστος στους δανειολήπτες. Αντί να παρακινήσουν σε δανεισμό τις τράπεζες, τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν να είναι τελικά πρόβλημα παρά λύση.

ΜΕΧΡΙ τον Ιούνιο του 2016 το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί σε μηνιαία βάση, καθώς κινείται σε χαμηλά μέσα επίπεδα. Όμως, και δεδομένου ότι τον Ιούλιο 2016 οι πληρωμές προς πιστωτές θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. σε ένα μήνα, οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τουλάχιστον 3 μήνες νωρίτερα, δηλαδή μέσα στον Απρίλιο, ώστε η κυβέρνηση να μην είναι αντικείμενο εκβιασμού, αλλά να ασκήσει, στον περιορισμένο βαθμό που μπορεί, πολιτική.

ΝΑΙ, παρατείνεται σε 4 μήνες(!!) για την ετήσια και σε 3 μήνες για την εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση από την λήξη της περιόδου αναφοράς. ‘Οχι μόνο μειώνεται η συχνότητα κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων, αλλά παρατείνεται και η προθεσμία για την δημοσίευση αυτών των εκθέσεων.

ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΕΙ τον εαυτό του ο τίτλος του ΟΛΘ με πέντε θετικά πρόσημα στα τελευταία (6), αλλά πρέπει να ανεβάσει και κομμάτια για να πείσει…(-0,45% στα 20,02 ευρώ)

ΟΤΟΕΛ: Μπορεί να μην διακρίνεται από συναλλακτική δραστηριότητα η μετοχή του ομίλου της Autohellas, αλλά δεν καταστρέφει ούτε αλλοιώνει τις αξίες των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ισα ίσα μάλιστα… Κάλλιστα μπορεί κανείς να την κατατάξει στο Τοπ10 των πλέον αξιόπιστων και αποδοτικών μετοχών, τουλάχιστον, στο χρονικό διάστημα της τελευταίας 8ετίας. Με το χθεσινό της +7,30% πέρασε σε θετικό έδαφος για το 2016 κατά 6,89%. Και να μην ξεχνάμε το +12,61% του 2015, το +21% του 2014, το +53,71% του 2013 και το +55% του 2012!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(ΗΛ.ΖΑΧ.): ‘Οσοι διατηρούν θέσεις “long” σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές ίσως θα έπρεπε να το “ξανασκεφτούν”, σε περίπτωση που αρχίσουν να σημειώνονται κλεισίματα χαμηλότερα των 1,51 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,20 ευρώ για την Εθνική, των 0,55 ευρώ για την Eurobank και των 0,14 ευρώ για την Πειραιώς.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Υπάρχει ένας τρόπος για τον Ντράγκι να δώσει μεγαλύτερη ρευστότητα. Περίπου 900 δισ. δολ. κρατικών ομολόγων που πληρούν τα κριτήρια ωρίμανσης για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ έχουν απόδοση μικρότερη από το επιτόκιο καταθέσεων κι αυτό τα θέτει εκτός προγράμματος. Μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο -0,4% του επιτοκίου αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, θα απελευθέρωνε περίπου 478 δισ. δολ., σύμφωνα, με τον δείκτη Bloomberg Eurozone Sovereign Bond. Εάν η μείωση ήταν 20 και 30 μονάδες βάσης, τότε θα μπορούσαν να απελευθερωθούν επιπλέον 268 δισ δολ. και 157 δισ δολ. αντίστοιχα.

ΣΗΜΕΡΑ ο Μάριο Ντράγκι και τα μέλη του ΔΣ της ευρωτράπεζας θα λάβουν νέες αποφάσεις, εξέλιξη για την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε στρώσει το έδαφος ήδη από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Πρόκειται για τον 11ο γύρο στον επικό αγώνα του κατά του αποπληθωρισμού. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10-15 δισ. ευρώ στα 75 δισ. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αγοράζει κατά μέσο όρο 60 δισ. ευρώ το μήνα.

ΤΕΛΟΣ χρόνου: Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι κάτι περισσότερο από δραματική. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της έχει μειωθεί κατά 65,97 δις € σε σχέση με το 2008 (από τα 241,99 δις € το 2008 στα 176,02 δις € το 2015 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) ή κατά περίπου -27%. Έχει φτάσει λοιπόν στα επίπεδα του 2003 (178,91 δις €) – με τη διαφορά όμως πως τότε το δημόσιο χρέος της ήταν περίπου το μισό (168 δις € ή 98% του ΑΕΠ), το ιδιωτικό αμελητέο και οι τράπεζες χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ από τις αρχές Δεκεμβρίου έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου με την ώθηση που έδωσαν οι προσδοκίες για συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου. Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά μετά από την αποκάλυψη της εφημερίδας Al-Sabah ότι ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε πως σχεδιάζεται συνάντηση μεταξύ παραγωγών πετρελαίου, μελών και μη του OPEC, στις 20 Μαρτίου στη Μόσχα, για να συζητήσουν για πάγωμα της παραγωγής. Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 1,79 δολάρια ή 4,9% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 38,29 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

 

ΦΟΥΡΛΗΣ: Σύνολον ιδίων κεφαλαίων 157,6 εκατ. από 158,4 εκατ. στις 31.12.2014. Αποτιμάται σε 148 εκατ. στη τιμή των 2,90 ευρώ.Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες θετικές 27 εκατ. από 9,3 εκατ. το 2014. Με τον δείκτη P/BV στο 0,94 και με τον δείκτη δανειακής μόχλευσης στο 0,77.

XAΡΑΚΕΣ: Η στήριξη του Γενικού Δείκτη εντοπίζεται στις 542 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 571 και 591 μονάδες.Η στήριξη του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζεται στις 36 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 42 και 46 μονάδες. Η στήριξη του FTSE/25 εντοπίζεται στις 146 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 155 και 163 μονάδες.

ΩΘΗΣΗ: Με κέρδη για τους τρεις βασικούς δείκτες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Wall Street , βοηθούμενοι από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

 

  • Mε την υπογραφή του μικρομέτοχου