Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα… | Mikrometoxos.gr

Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα…

15.10.2015 01:25

Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα

ΣΧΟΛΙΟ [Μάνος Χατζ.]: Η φετινή χρονιά μπορεί να γράφει απώλειες στο Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους, ωστόσο η επιμέρους εικόνα είναι πολύ διαφορετική. 

Η διττή εικόνα κερδισμένων/χαμένων και η ανομοιομορφία στην κατανομή των αποδόσεων δημιουργεί ένα φορτισμένο σκηνικό διακυμάνσεων. 

Οι διακυμάνσεις είναι η χαρά των βραχυπρόθεσμων παικτών της αγοράς, αν και σε συντριπτικά ποσοστά καταλήγουν στον «κουβά». 

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσοι αρέσκονται στο γρήγορο «μέσα έξω» με μοναδικό στόχο την κίνηση της τιμής κατά ένα δέκατο του σεντ θα βρεθούν εκτεθειμένοι.

Ο λόγος είναι απλός: Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή μιας μετοχής τόσο πιο μεγάλο είναι το ρίσκο που έχει. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστες μετοχές έχουν συνέλθει από πανωλεθρίες απωλειών που τις ώθησαν χαμηλότερα από τα 10 σεντς. 

Το συγκεκριμένο επίπεδο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το σημείο χωρίς επιστροφή και ιστορικά έχει δικαιώσει όσους έφυγαν και δεν γύρισαν πίσω.

Η κατηγορία αυτών των τίτλων περιλαμβάνει κυρίως τις μετοχές και τα warrants των τραπεζών τα οποία έφθασαν ακόμα και στο… τέλος του δρόμου. 

Και τα τρια warrants  μηδένισαν έφθασαν στο 0,001 που αποτελεί και την χαμηλότερη τιμή που μπορεί να καταγράψει το χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Με εξαίρεση την μετοχή της Alpha bank που βούτηξε στα βαθειά νερά των 7 σεντς και ανέκαμψε  οι μετοχές της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλες εντολές πώλησης σε κάθε βήμα τιμής μετά την σταθεροποίηση τους. 

Η δυσκολία που βγαίνει στο ταμπλό συνδέεται και με το trading των μετοχών καθώς σε κάθε βήμα τιμής το κέρδος μπορεί να αυξάνει από 2 εώς 4%. Δεν είναι και λίγο. 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017