Από "σαράντα κύματα" πέρασε σήμερα το ΧAA... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Από “σαράντα κύματα” πέρασε σήμερα το ΧAA…

26.04.2016 18:23

 

Με μικρά κέρδη η νευρική αναμονή του Χ.Α.

Από “σαράντα κύματα” πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας να κινείται με βάση τις πληροφορίες που διαρρέονται για την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Με μικρά κέρδη η νευρική αναμονή του Χ.Α.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 599,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 586-602 μονάδων ή από το -1,82% έως το +0,78%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,41 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 84,78 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 743 χιλ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,24%, στις 167,84 μονάδες, ενώ στο +0,41% και στις 671,03 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 50,02 μονάδες.

Τελικά το Χ.Α. κατάφερε να κλείσει με κέρδη, ενώ η συνεδρίαση ήταν σαν να κόπηκε στη μέση… από το πρωί μέχρι τις 13:00 περίπου κινήθηκε πτωτικά έως και το -1,82%, ενώ από τις 14:30 και μετά έκανε ένα μικρό ξέσπασμα έως τις 602 μονάδες και το +0,78%. Τελικά οι ρυθμοί έπεσαν από τις 15:30 και μέχρι τη λήξη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά με μικρά κέρδη, αν και πριν την έναρξη των δημοπρασιών είχε οριακές διακυμάνσεις.

Μπορεί η αγορά να γνωρίζει πολύ καλά ότι ο χρόνος μέχρι να οριστεί ένα έκτακτο Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας τελειώνει, τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης όμως ίσως να την υποχρεώσουν να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση συγκεντρώνει τα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δείχνοντας πλέον ότι τα προβλήματα ρευστότητας διογκώνονται.

Υπό αυτά τα δεδομένα και μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τη νέα πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση ως συμβιβασμό για να κλείσει το πακέτο των προληπτικών μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η αγορά έδειξε να παραμένει σε στάση αναμονής, και όχι να αποτυπώνει την ανησυχία της για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Άλλωστε, όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη για τα ελληνικά προληπτικά μέτρα, ενώ η απόφαση σχετικά με τη σύγκληση νέου Eurogroup για την Ελλάδα θα ληφθεί την Τετάρτη.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, σήμερα κρίνεται η τύχη της αξιολόγησης, αλλά όλα βρίσκονται ακόμη στον “αέρα” και τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί, όχι τουλάχιστον μέχρι να “σφυρίξει” η λήξη της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Θεσμών.

Βασικό αγκάθι στις συζητήσεις είναι η αποδοχή ή μη του αυτόματου “κόφτη” δαπανών που προτείνει η ελληνική πλευρά για να γλιτώσει τη νομοθέτηση και ονομαστικοποίηση των μέτρων- ρεζέρβα ύψους 3,5 δισ. που ζητούν οι Θεσμοί ως “εχέγγυο” ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2018.

Για το σημερινό πρόσημο πάντως, σημαντικές βοήθειες πήρε το Χ.Α. από τη μετοχή του Ελλάκτωρα, ο οποίος έκλεισε στο +8%, ενώ και η Πειραιώς έκλεισε στο υψηλό ημέρα, ήτοι +3,85% και 0,27 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τις πρώτες ώρες βρέθηκε να χάνει έως και 7,31%. Άλμα 3,73% κατέγραψε και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, η Motor Oil ολοκλήρωσε στο +2,15%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Grivalia, Μυτιληναίος και Εθνική, με την τελευταία να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό -5,84%, ενώ η Eurobank, αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να κλείσει με κάποιο πρόσημο, απορροφώντας απλώς την προσφορά, με θετικά αντανακλαστικά.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 3,36%, κινούμενος σταθερά σήμερα σε αρνητικό έδαφος, η Alpha Bank έχασε 1,86%, η Jumbo βρέθηκε στο -1,13%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν Folli Follie, ΟΤΕ, Aegean, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και Βιοχαλκο.

Στον Mid Cap, μετά το χθεσινό -10%, η μετοχή του Ιατρικού σήμερα έκλεισε με κέρδη 9,97%, εκείνες του Ικτίνου και Kleeman με κέρδη που ξεπέρασαν το 5%, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Σωληνουργεία Κορίνθου και Ιντρακατ. Αντίθετα, ο Κορρές έχασε σήμερα 4,48%, η Σαράντης βρέθηκε στο -2,33% και η Ευρωπαϊκή Πίστη στο -1,25%.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017