Αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις», δηλώνει ο πρωθυπουργός - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις», δηλώνει ο πρωθυπουργός

04.01.2016 00:02

Νέα «μάχη» με τους δανειστές εν όψει της πρώτης αξιολόγησης

Νέα «μάχη» ξεκινά για την κυβέρνηση και τους δανειστές ενόψει της πρώτης αξιολόγησης και της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό.

Όπως φαίνεται οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα τη διετία 2016-18, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις. Μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες».

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές όμως για την τελευταία αξιολόγηση προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρή με τον αναπληρωτή υπουργό των Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη να τονίζει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει κάτω από το πιθανό ενδεχόμενο νέου δημοσιονομικού κενού το 2016.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις υπάρχει προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το τι θα συμβεί κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει βέβαιος ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και μάλιστα όχι μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

«Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε ένα χρόνο το αργότερο δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις, σε λίγο χρόνο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελουδης.

Μιλώντας στο Μega είπε μεταξύ άλλων ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς υπάρχει ταυτόχρονα 25% ανεργία και 15% τουλάχιστον ανασφάλιστη εργασία. Όπως είπε υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με το ποσοστά αναπλήρωσης και ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.

Ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται πλέον η ενσωμάτωση επικουρικών στις κύριες, αλλά η συζήτηση γίνεται μόνο ξεχωριστά για τις κύριες και για τις επικουρικές. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις.

Προσδιόρισε ως βασικό σκαλοπάτι του νέου ασφαλιστικού συστήματος την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, η οποία όπως είπε συνδέεται με τη ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αργότερα στην αύξησή της.

Σε ότι αφορά το τμήμα της αναπλήρωσης είπε ότι έχει και αναδιανεμ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017