Αποτελέσματα γ΄τριμήνου - τι να περιμένουμε... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αποτελέσματα γ΄τριμήνου – τι να περιμένουμε…

05.11.2015 00:51

Αποτελέσματα γ΄τριμήνου – τι να περιμένουμε

 

Capital controls  εναντίον Τουρισμού

 

Τι πρέπει να περιμένουμε από το τρίτο τρίμηνο του 2015, πως κινήθηκαν οι εμποροβιομηχανικοί κλάδοι, ποιοι θα ξεχωρίσουν

 

Στο μέλλον οι οικονομολόγοι όταν θα αντιμετωπίσουν τις χρονοσειρές δεδομένων που θα αναφέρονται στην περίοδο του τρίτου οικονομικού τριμήνου του 2015 στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να απορρίψουν τα δεδομένα αυτής της περιόδου λόγω του μεγάλου θορύβου που θα προκαλούν στο μοντέλο πρόβλεψης και των ανωμαλιών που θα παρουσιάζουν σε σχέση με την συνέχεια των προηγούμενων τριμήνων.

Κα τούτο διότι θα αναφέρονται σε μια χρονική περίοδο όπου οι ιδιώτες είχαν δυνατότητες ανάληψης από 350 έως 420 ευρώ την εβδομάδα και οι επιχειρήσεις περιορισμένες δυνατότητες πληρωμών και εξυπηρέτησης των απαιτήσεων τους. Ήταν ένα τρίμηνο όπου έλαβε χώρα ένα δημοψήφισμα στο οποίο δόθηκαν ακόμα και ακραίες ερμηνείες για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει και μια πλήρη προεκλογική περίοδο.

Εκτός του πρωτοφανούς του πράγματος είναι μάλλον απίθανο όλοι αυτοί οι ανασταλτικοί παράγοντες για μια οικονομία να επαναληφθούν. Από την άλλη πλευρά η φετινή δυναμική των τουριστικών αφίξεων μπόρεσε να περιορίσει τις απώλειες εσόδων και να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση σε κλάδους με αυξημένη έκθεση στην καλοκαιρινή εποχικότητα.  Οι επιδράσεις άλλων παραγόντων δεν ήταν αμελητέες όπως για παράδειγμα το κόστος των καυσίμων το οποίο βοήθησε πολύ τον κλάδο των μεταφορών.

Το εννεάμηνο επομένως παρουσιάζει από την φύση του φετινού γ’ τριμήνου δυσκολίες σύγκρισης. Για την ιστορία και μόνο το περυσινό γ’ τρίμηνο για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες «έφερε» 326 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή και 1,9 δις ευρώ λειτουργικά κέρδη. Το πόσο καλύτερα θα ήταν αυτά τα μεγέθη φαίνεται από την παραγωγή κερδών του φετινού β’ τριμήνου: Τα λειτουργικά κέρδη είχαν διαμορφωθεί σε 2,22 δις ευρώ και τα καθαρά κέρδη 366 εκατ. ευρώ.

Σχετική εικόνα

Η παράδοση μάλιστα θέλει το γ’ τρίμηνο να είναι το πλέον παραγωγικό για τις εταιρίες  του εμπορίου καθώς στην Ελλάδα η επίδραση της εποχικής ζήτησης είναι ισχυρή συν το γεγονός ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κατασκευαστικές εταιρίες κινούνται σε υψηλούς ρυθμούς εκτέλεσης έργων. Αυτά στις κανονικές περιόδους. Όπως και να έχει από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι επίσημες ανακοινώσεις κερδοφορίας του γ’ τριμήνου. Να τι θα πρέπει να περιμένουμε:

 

Διυλιστήρια: Θα έχουν ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο καθώς τα περιθώρια διύλισης ενισχύθηκαν  περαιτέρω και η ζήτηση από τις τουριστικές εισροές ήταν ισχυρή συγκρατώντας την μείωση από τις επιπτώσεις των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων. Οι χαμηλότερες τιμές πώλησης των καυσίμων βοήθησαν στην βελτίωση των περιθωρίων εμπορίας. Το τρίμηνο θα αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας και για τις δύο εισηγμένες ωστόσο το ενδιαφέρον θα είναι επίσης έντονο και στην παραγωγή των ταμειακών ροών που θα δείξουν τις επιπτώσεις των δυσκολιών ρευστότητας στην εγχώρια αγορά.

Μεταφορές: Θα είναι από τους πλέον ευνοημένους της συγκυρίας καθώς ο συνδυασμός φθηνό πετρέλαιο υψηλές αφίξεις θα γυρίσουν σε κέρδη ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ισολογισμούς. Η Aegean πάει επίσης για ρεκόρ κερδοφορίας σε επίπεδο τριμήνου ενώ οι τρεις από τις τέσσερις ακτοπλοϊκές εταιρίες  θα κλείσουν το τρίμηνο με κέρδη στην τελική γραμμή.

Λιανικό Εμπόριο: Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν μικτές τάσεις ανάλογα με την αγορά που δραστηριοποιούνται οι εταιρίες.  Το Jumbo έδειξε οριακή κάμψη στις πωλήσεις στην Ελλάδα η οποία τηρουμένων των συνθηκών είναι επιτυχία. Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα έδειξαν μείωση 50% στις πωλήσεις των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών γεγονός που φωτογραφίζει τις αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών. Καλύτερα έχει πάει ο Φουρλής, σχεδόν ανεπηρέαστη η Folli – Follie λόγω δυνατής Κίνας.

Κατασκευές: Η μείωση του λειτουργικού περιθωρίου λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων θα συνεχιστεί. Οι μεγάλοι όμιλοι θα έχουν κάποιες ωφέλειες από την καλή εικόνα των ΑΠΕ στο γ’ τρίμηνο. Ωστόσο η τελική γραμμή θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, οι ζημιές είναι αναμενόμενες,  επομένως η πρώτη ανάγνωση θα γίνει στην μόχλευση και στην ταμειακή ροή.

Ενέργεια: Δεν πήγαν άσχημα σε επίπεδο τζίρου λόγω της ικανοποιητικής ζήτησης σε ενέργεια στο γ’ τρίμηνο. Ωφέλειες και από την χαμηλή τιμή των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου. Από την άλλη πλευρά το ύψος των ανείσπρακτων απαιτήσεων –ειδικά στην ΔΕΗ- θα αποτελεί σημείο αναφοράς. Η κερδοφορία θα είναι υψηλότερη από τα επίπεδα του β’ τριμήνου.

Τηλεπικοινωνίες/Τυχερά παιχνίδια: Ξεκίνησαν δύσκολα τον Ιούλιο με τις πρώτες δύο εβδομάδες να σημειώνουν μεγάλη μείωση στο τζίρο (ΟΠΑΠ) και στους ανείσπρακτους λογαριασμούς (ΟΤΕ). Σταδιακά η τάση εξομαλύνθηκε με τις διοικήσεις να αναφέρουν πλέον ότι ο Σεπτέμβριος κινήθηκε σε επίπεδα «κανονικότητας». Ο ΟΤΕ θα έχει την συνεισφορά της εθελούσιας που ολοκληρώθηκε στο β’ τρίμηνο ενώ ο ΟΠΑΠ την αυξημένη ανθεκτικότητα του «Κινο» το οποίο δείχνει να αποτελεί την πιο αξιόπιστη πηγή κερδών του Οργανισμού.

 

Πιθανόν από το γ’ τρίμηνο να υπάρξει αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών στο 29% (από 26%) όπως έχει αποφασιστεί στο γ’ μνημόνιο χαμηλώνοντας ανάλογα το καθαρό αποτέλεσμα.

 

  • Πότε δημοσιεύουν αποτελέσματα εννεαμήνου οι εισηγμένες:

30/10: AlphaTrustΑνδρομέδα     v

03/11: Σαράντης    v

05/11: ΟΤΕ

             CocaCola (Επικαιροποίηση πωλήσεων γ’ τριμ.)

             Τιτάν

12/11: Ελληνικά Πετρέλαια

             GrivaliaProperties

13/11: Μοτοδυναμική

             MermerenKombinat

16/11: ΑιολικήΑΕΕΧ

19/11: Lamda Development

23/11:Ελληνικά Χρηματιστήρια

24/11: Fourlis

             ΟΠΑΠ

25/11: Μυτιληναίος

             METKA

             Σωληνουργία Κορίνθου

26/11:Χαλκόρ

             ΕΛΒΑΛ

             FFGroup

27/11: ΕΥΔΑΠ

             ΒΙΣ

             Kleeman

             Πήγασος Εκδοτική

             SpaceHellas

             Λανακαμ

             Pasal

30/11: ΠλαστικάΚρήτης

             Byte

             AsCompany

Τέλος προθεσμίας για όλες τις εισηγμένες

 

Πηγή: Χρηματιστήριο Αθηνών/BetaΧρηματιστηριακή

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017