Αποκάλυψη: Δύο υπάλληλοι του πυρηνικού σταθμού της Αμβέρσας εντάχθηκαν στο ISIS | Mikrometoxos.gr

Αποκάλυψη: Δύο υπάλληλοι του πυρηνικού σταθμού της Αμβέρσας εντάχθηκαν στο ISIS

27.03.2016 22:08

Στις άλλες αποκαλύψεις ήρθε να προστεθεί μια ακόμη, εξίσου τρομακτική. Δύο πρώηνυπάλληλοι πυρηνικού σταθμού στο Ντοέλ, στην Αμβέρσα, του Βελγίου είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS.

Οπως αναφέρει η Daily Mail ο ένας από αυτούς τους άνδρες είναι γνωστός ως Ιλίας Μπουχαλάμπ. Πιστεύουν ότι ο έν λόγω άνδρας έχει σκοτωθεί στη Συρία.

Ο δεύτερος είχε καταδικαστεί σε μικρή ποινή φυλάκισης για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, το 2014. Το γεγονός, μάλιστα, ότι του είχε επιβληθεί μικρή ποινή φυλάκισης, ενώ γνώριζαν ότι ήταν εργαζόμενος πυρηνικού σταθμού εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών.

Τα νέα δεδομένα αυξάνουν τους φόβους και εγείρουν έναν ακόμη ότι μπορεί αυτοί οι δυο άνδρες να παρείχαν σημαντικές πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις στους τρομοκράτες.

Παρακολουθούσαν τον επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Βελγίου

Η νέα αυτή σοκαριστική αποκάλυψη έρχεται μετά από μια σειρά άλλων που δείχνουν ότι οι τρομοκράτες του Βελγίου μπορεί να είχαν σχέδια που σχετίζονταν με τα πυρηνικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βελγική Derniere Heure οι αδελφοί Καλίντ και Ιμπραχί Ελ Μπακράουι- δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που έπληξαν τις Βρυξέλλες- σχεδίαζαν επιθέσεις σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο και ότι η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- μακελάρη του Παρισιού- επιτάχυνε τα πλάνα των τρομοκρατών.

Τα δύο αδέρφια, έγραψε η εφημερίδα, είχαν τοποθετήσει κρυφή κάμερα μπροστά από το σπίτι του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου. Υλικό με δεκάδες ώρες από τις κινήσεις του κατασχέθηκε σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα ενός άλλου υπόπτου που ανήκει στον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα, του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Προφανής στόχος των τρομοκρατών ήταν να απαγάγουν τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος και να πάρουν στα χέρια τους ραδιενεργό υλικό. Η παρακολούθησή του έγινε πέρυσι, σύμφωνα με την Telegraph και ανακαλύφθηκε μόνο πρόσφατα.

Ομως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μόλις στις 4 Μαρτίου- δύο εβδομάδες μετά από τον εντοπισμό αυτού του υλικού, τοποθετήθηκαν στρατιώτες στη φύλαξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Παρά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν, αρχικά είχε απορρίψει την πρόταση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. «Τίποτα δεν υποδεικνύει συγκεκριμένη απειλή σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Για αυτό δεν προγραμματίζουμε την όποια στρατιωτική υποστήριξη», είχε δηλώσει.

Μετά από λίγο όμως η βελγική κυβέρνηση άλλαξε στάση και στις 4 Μαρτίου τοποθέτησε 140 στρατιώτες σε πέντε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017