ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΜΕ: Προς αναστολή από τις 18:00 – Χωρίς συμφωνία η τριμερής με Κατρούγκαλο | Mikrometoxos.gr

ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΜΕ: Προς αναστολή από τις 18:00 – Χωρίς συμφωνία η τριμερής με Κατρούγκαλο

26.04.2016 16:45

Προς αναστολή βαίνει η απεργία των δημοσιογράφων από τις 6 το απόγευμα. Είχε προηγηθεί το σπάσιμο της απεργίας από τον ΣΚΑΙ τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, ενώ σήμερα εκδόθηκαν σε ψηφιακή μορφή η εφημερίδα Καθημερινή και η αθλητική εφημερίδα, Sportday.

Νωρίτερα, χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για το κρίσιμο θέμα της κατάργησης του αγγελιόσημου και τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Μετά την ολοκλήρωση, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προσπάθησε να διατηρήσει το αγγελιόσημο ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό καθώς η προσπάθεια αυτή προσέκρουσε στην επιμονή των δανειστών, σύμφωνα με το skai.gr

«Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιονεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο. Δυστυχώς στο πλαίσιο μιας θεολογικής εμμονής οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και γι αυτό το λόγο καλέσαμε τη σημερινή συνάντηση, ούτως ώστε να δούμε πως ενόψει της νομοθετικής κατάργησης μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί πόροι διάσωσης του σχετικού πόρου μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων.  Διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αλλά με τη δήλωση από τις δυο πλευρές μιας διάθεση να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, (ΕΙΤΗΣΕΕ) σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τα σωματεία των εργαζομένων από την πλευρά τους κάνουν λόγο για πρόταση της κυβέρνησης η οποία βρίσκεται στον αέρα, ζητώντας να παραταθεί η εισφορά του αγγελιόσημου ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των σωματείων των εργαζόμενων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η απεργία στα ΜΜΕ.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε χθες ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ,  διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται από δημοσιογραφικές πλευρές,όσον αφορά στην ΑΠΕΡΓΙΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μία πλευρά υποστηρίζει τη συνέχιση της απεργίας μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ η άλλη, προβάλλει το επιχείρημα ότι “η κυβέρνηση ευνοείται, καθώς οι πολίτες δεν μαθαίνουν τίποτα ούτε για τις καταστροφικές  ασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το σύνολο των εργαζομένων, ούτε φυσικά για τον ξαφνικό θάνατο του ασφαλιστικού των δημοσιογράφων”. Στην κόντρα,πήραν μέρος και οι ιδιοκτήτες καναλιών που ζητούν να σταματήσει η απεργία, ενώ απόψε, Μ.Δευτέρα, γίνονται κινήσεις για να τυπωθούν κάποιες εφημερίδες, γεγονός που πέχει προκαλέσει αντιδράσεις από δημοσιογράφους που θέλουν να περιφρουρήσουν την απεργία.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017