Απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις επικρίσεις για τις δηλώσεις του για το νόμισμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σήμερα σε όσους τον επέκριναν για τις δηλώσεις του ότι «Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνο όταν υπηρετούν τον άνθρωπο». Στην απάντησή του επικαλείται μέρος της ομιλίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την ημέρα σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ και με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου).

Συγκεκριμένα, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθυμίζει τα λόγια του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ότι με την οικοδόμησή της η Ευρώπη «Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία» – κάτι που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεωρούσε προϋπόθεση για την επιβίωση της Ευρώπης.

«Επιλέγω από την ομιλία του δύο σημεία του όλου ευρωπαϊκού οραματισμού του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οποία θεωρώ άκρως αντιπροσωπευτικά της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας:

• Ως προς μεν την αποστολή της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τονίσει: «Η ενοποίηση της Ευρώπης πιστεύω ότι θα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της Ηπείρου μας. Ένα γεγονός, που θα επηρεάσει όχι μόνο την μοίρα της Ευρώπης, αλλά και την πορεία της ανθρωπότητος. Γιατί θα εξισορροπήσει τον συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο, θα κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας τάξεως και ειρήνης. Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με την βεβαιότητα, ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με την συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος».

• Ως προς δε την οικονομική ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισημάνει: «Αλλά εξ ίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία».

«Η ευρωπαϊκή ιδιότητα συνεπάγεται όχι μόνον δικαιώματα αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης κατά την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, που «αφορούν πρωτίστως την συνοχή της αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομικής της ενοποίησης».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο βασικός πυλώνας υπεράσπισης ιδίως της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης στον Πλανήτη, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες πρέπει ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς σύμφωνα με την ιστορία της και την προοπτική της. Πολλώ μάλλον όταν οι προαναφερόμενες προκλήσεις αφορούν πρωτίστως την συνοχή της αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομικής της ενοποίησης.

Η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, με την συντριπτική πλειοψηφία του Λαού της και των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεών της να ενστερνίζεται πλέον συνειδητά αυτόν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί με βάση και την δική της ιστορία και συμμετοχή στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των ως άνω προκλήσεων. Και ελπίζουμε πως όλοι οι Εταίροι μας θα υιοθετήσουν την ίδια πορεία, με πλήρη συναίσθηση ότι η ευρωπαϊκή ιδιότητα συνεπάγεται όχι μόνον δικαιώματα αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης κατά την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος».