Απάντηση Γερμανίας στον Σταθάκη: Από τις αποκρατικοποιήσεις στόχος να εισπραχθούν 50 δισ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά τις χθεσινές του δηλώσεις για έσοδα από τις κρατικοποιήσεις της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ., δέχθηκε την απάντηση εκπρόσωπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία επανέλαβε σήμερα ότι ο στόχος για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις παραμένει στα 50 δισ. ευρώ.

Η γερμανίδα αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της να συμπεριληφθούν στο μνημόνιο τα έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Και όπως παρατήρησε: «Σε ότι μας αφορά, το μνημόνιο και οι όροι του συνεχίζουν να ισχύουν».

Ο κύριος Σταθάκης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagespiegel πως ο στόχος για είσπραξη 15 δισ. από πωλήσεις κρατικής περιουσίας μέσω του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων είναι εξωπραγματικός, αφού, κατά την άποψη του από την διαδικασία εκχώρησης κρατικών επιχειρήσεων σε ιδιώτες θα εισπραχθούν μάξιμουμ 6-7 δισ.ευρώ.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» τον στόχο των 50 δισ., επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε έσοδα 15 δισ. ευρώ, ίσως και λίγο λιγότερα». Αιτιολογώντας τα «φτωχά» έσοδα, ο κ. Σταθάκης παρέπεμψε στο πολιτικό κλίμα και τη γραφειοκρατία.

Όπως εξήγησε, εννέα από τις 23 ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2016. Σε καλό δρόμο βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη δύο.