Αξιωματούχος Ε.Ε. : Πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Εβδομάδα για επικύρωση συμφωνίας - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αξιωματούχος Ε.Ε. : Πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Εβδομάδα για επικύρωση συμφωνίας

20.04.2016 18:49

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση ενός έκτακτου Eurogroup για να επικυρώσει τη συμφωνία μέσα στην “επόμενη εβδομάδα”. Εφόσον βέβαια υπάρξει το “καλύτερο δυνατό σενάριο” το οποίο είναι ότι οι δύο πλευρές θα έχουν έρθει αρκετά κοντά μέχρι το Eurogrοup της ερχόμενης Παρασκευής και θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα αμέσως μετά για να φτάσουν σε συμφωνία πάνω σε ένα “συνολικό πακέτο” μέτρων “αρκετά γρήγορα”. Ωστόσο διευκρίνισε ότι για να είναι εφικτό αυτό το σενάριο πρέπει να σημειωθεί “σημαντική” πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης πως η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να είναι σ’ ένα “συνολικό πακέτο μέτρων” που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2018 και τέλος τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατέθεσε η ελληνική πλευρά χωρίς την έγκριση των θεσμών, ο ίδιος ανέφερε πως διαφέρει σημαντικά από τη θέση των θεσμών, ωστόσο σημείωσε πως δεν αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα, ανέφερε πως “αναμένεται” να νομοθετηθούν πριν την εκταμίευση αλλά, φυσικά, όχι να “εφαρμοστούν”, καθώς προβλέπονται μόνο για την περίπτωση που το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί. Μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, ανέφερε πως θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατόπιν θα πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά για να γίνει εφικτή και η εκταμίευση. Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση, ενώ, προσέθεσε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών και της εκταμίευσης υπολογίζεται στις τέσσερις εβδομάδες.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, ερωτηθείς κατά πόσο τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο η Eurostat μπορούν να επηρεάσουν τα επιπρόσθετα μέτρα, εκτίμησε πως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017