Αν το Athens Ledra «αξίζει» 48 εκατ. ευρώ, πόσο αξίζουν τα εισηγμένα ξενοδοχεία του ΧΑ; | Mikrometoxos.gr

Αν το Athens Ledra «αξίζει» 48 εκατ. ευρώ, πόσο αξίζουν τα εισηγμένα ξενοδοχεία του ΧΑ;

16.06.2016 02:21

Μεγάλες στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις εταιρειών αναδεικνύει μία ακόμα παράμετρος

Πάντα η τιμή πώλησης κάποιου περιουσιακού στοιχείου δίνει μία κατεύθυνση για το που κινείται η αγορά και πόσο αποτιμά το περιουσιακό στοιχείο στην εκάστοτε χρονική συγκυρία.

Πολλές φορές, η αντικειμενική αξία αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς όσοι γνωρίζουν λένε ότι η αξία του οικοπέδου, του ακινήτου ή του ξενοδοχείου, είναι εκεί που υπάρχει το bid. Εκεί δηλαδή που γίνεται τελικά η πράξη. Γιατί πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ένα περιουσιακό στοιχείο αξίζει 10 για παράδειγμα αλλά τελικά να πουληθεί στα 5.

Ο πλειστηριασμός του Athens Ledra θα δώσει στην αγορά των ξενοδοχείων μία τάση και φυσικά οι εισηγμένοι όμιλοι που διαθέτουν ξενοδοχεία και ειδικά στην Αθήνα θα μπορέσουν να κάνουν μία αναγωγή ώστε να δουν πόσο αξίζει το δικό τους περιουσιακό στοιχείο. Τώρα βέβαια το τίμημα για το Athens Ledra μπορεί να φανεί υψηλό γιατί και παλαιότερα είχε προσπαθήσει η Alpha Bank να το πουλήσει στα 48 εκατ. ευρώ, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Και αυτό γιατί μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι που κλήθηκαν δεν πρόσφεραν τιμή θεωρώντας υψηλό το τίμημα, λόγω και του υψηλού κόστους ανακαίνισης. Έστω, όμως, ότι το Athens Ledra με 317 δωμάτια αξίζει 48 εκατ. ευρώ. Το President με 516 δωμάτια αποτιμάται στο ταμπλό μόλις στα 42 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες η αποτίμηση ήταν στα 35 εκατ. ευρώ και στις τελευταίες συνεδριάσεις αυξήθηκε και μάλλον δικαίως, καθώς διαθέτει και καλά θεμελιώδη. Το President δεν χρωστάει στις τράπεζες, έχει καθαρή θέση 46,6 εκατ. ευρώ και
Σχετική εικόνα
υποχρεώσεις 18,3 εκατ. ευρώ, έχει 4,1 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και το 2015 είχε καθαρά κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ. Επομένως αν συγκριθεί με το Athens Ledra που βγαίνει στο σφυρί για χρέη μάλλον είναι πολύ φθηνό.

Το Athens Hilton είναι στα 130 εκατ. ευρώ και μάλλον η αποτίμησή του είναι γεμάτη.
Σημειώνεται πως διαθέτει 506 δωμάτια και βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο σε σύγκριση με το Athens Ledra.

Η Καράτζης διαθέτει στην Κρήτη πολυτελέστατο ξενοδοχείο με 440 μπανγκαλόου που είναι περίπου 4 φορές το δωμάτιο του Athens Ledra και έχει επίσης και 60 δωμάτια.
Αποτιμάται στα 51 εκατ. ευρώ και έχει και αρκετές ακόμα δραστηριότητες.
Σχετική εικόνα
Η εταιρεία εκτός του ότι είναι φθηνή με βάση τα δικά της θεμελιώδη, μας δίνεται πλέον και μία εικόνα για το πόσο πρέπει να αξίζει το ξενοδοχείο που διαθέτει.

Η Τεχνική Ολυμπιακή που έχει στην κατοχή της το Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική αποτιμάται στα 27 εκατ. ευρώ περίπου. Το ξενοδοχείο έχει 1.000 δωμάτια, μαρίνα, καζίνο, ελαιώνα, αμπελώνα, γήπεδο γκολφ κ.α.
Σχετική εικόνα
Αρκεί να σημειώσουμε πως η έκτασή του είναι 17,630 στρέμματα με 9 χιλιόμετρα παραλίας και 25 κολπίσκους. Η αποτίμηση λοιπόν του Πόρτο Καρράς σε σύγκριση με το τίμημα που ζητάει η Alpha Bank για το Ledra δείχνει ότι το ξενοδοχείο της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι πολύ φθηνά αποτιμημένο στο ταμπλό.

Γ.Κατικάς

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017