Αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο, οι τράπεζες θα αποφύγουν το bail in στα ομόλογα το 2015 – Τι υποστηρίζει ο SSM - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο, οι τράπεζες θα αποφύγουν το bail in στα ομόλογα το 2015 – Τι υποστηρίζει ο SSM

02.10.2015 16:46

Εντός του 2015 δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ρήτρες του bail in και να υποχρεωθούν οι ομολογιούχοι να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. Η ΕΕ χρησιμοποιεί ξεκάθαρα ως μέτρο πίεσης το bail in των ομολογιούχων στις τράπεζες ώστε να πείσει την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μνημονίου και όλων των προαπαιτούμενων.

http://bankingnews.gr/

Το bail in δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα πριν τις αρχές Ιανουαρίου του 2016 αναφέρει ο SSM και αυτό μεταφράζεται ως εξής. Αν η Ελλάδα άμεσα εφαρμόσει το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου άρα θα μπορούσε να αποφευχθεί τελείως το bail in στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης ή senior ομόλογα και βεβαίως τις καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Το bail in μπορούν οι τράπεζες να το αποφύγουν αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει το μνημόνιο και περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Τι δηλώνει ο SSM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το bail in….

Η EKT δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015, καθώς δεν υπάρχει σχετικός μηχανισμός σε ισχύ πριν την 1/01/2016.

Αυτό προκύπτει από απαντητική επιστολή της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως φαίνεται, ασκούνται πιέσεις από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και προς τον εποπτικό της βραχίονα SSM (Single Supervisory Mechanism), προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Daniele Nouy στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Oπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της κας Daniele Noy, o Γερμανός ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν “πρόσθετα μέτρα” από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in.

Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η περίφημη BRRD). Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να “παγώσει” στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης…

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017