Αν η Εθνική πουλήσει Finansbank θα συγχωνευτεί με Eurobank με τις ευλογίες Fairfax - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αν η Εθνική πουλήσει Finansbank θα συγχωνευτεί με Eurobank με τις ευλογίες Fairfax

13.10.2015 14:18

Το σχέδιο αυτό συζητείται στους τραπεζικούς κύκλους

Αν η Εθνική τράπεζα πουλήσει την Finansbank 100% και αποχωρήσει οριστικά από την Τουρκία, θα συγχωνευτεί με την Eurobank με τις ευλογίες του Fairfax. Θα πουν πολλοί αναβιώνει το deal Εθνικής – Eurobank. Υπό μια έννοια ναι.  Αλλά δεν θα έχει Λάτση και το κυριότερο τον έλεγχο θα τον ασκεί….κουμάντο θα κάνει το Fairfax και όχι το ελληνικό κράτος.
Το σχέδιο…αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σχέδιο και δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί.
Οπότε μην βιαστεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα. Όμως αν υλοποιηθεί φαινομενικά ο εξαγοραζόμενος θα είναι η Eurobank αλλά πρακτικά τον έλεγχο του νέου σχήματος θα τον έχει η Eurobank – Fairfax.
Το σχέδιο αυτό συζητείται στους τραπεζικούς κύκλους. Όμως το σχέδιο αυτό για να υλοποιηθεί θα πρέπει να ξεπεράσει ένα βασικό σκόπελο DGCom και το ακόμη σημαντικότερο λόγο. Στην Ελλάδα υπάρχει το πιο συγκεντρωτικό μοντέλο στον Δυτικό κόσμο 4 τράπεζες ελέγχουν το 97% των δανείων δεν είναι ακραίο αλλά εξωπραγματικό. Νέα συγχώνευση σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Έχουμε πολλές αμφιβολίες αν μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο deal αλλά προσοχή αν υπάρξει λέμε ΑΝ…το πάνω χέρι θα το έχει η Eurobank αν και η Εθνική θα είναι πανίσχυρη κεφαλαιακά με δείκτη core tier 1 στο 25% με 26%. Η Εθνική θα βάλει τα κεφάλαια και το Fairfax θα πάρει πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε γρηγορότερα. Η διαχρονική άποψη μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο.

Γ.Δ.
www.bankingnews.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017