Ανώδυνο το profit taking – οριακή άνοδος στο φίνις για τον γ.δ.

Με κέρδη τελικά έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, περιορίζοντας σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο το profit taking, με τις δημοπρασίες να δίνουν τη δυνατότητα στη ρευστότητα που δημιουργήθηκε να επαναδιοχετευτεί στην αγορά.

Ανώδυνο το profit taking - Κέρδη στο φίνις για το Χ.Α.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 623,07 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,13%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμη και στις 615,18 μονάδες, όταν κατέγραφε απώλειες 1,13%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 311,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 448,8 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 427,4 εκατ. διακινήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 30,3 εκατ. τεμάχια, αξίας 17,3 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδα εβδομάδας, όμως, έκλεισε με κέρδη 7,74%, με τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα να εκτοξεύεται στα επίπεδα των 309,26 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου του 2014 όταν είχαν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και επαναπροσδιορισθεί οι σταθμίσεις στους διεθνείς δείκτες που παρακολουθούν την ελληνική αγορά.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι δρώντες στο Χ.Α. είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να αποκομίσουν μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, αλλά και να επανατοποθετηθούν “στοιχηματίζοντας” στη διατήρηση της ανοδικής ορμής που διαφαινόταν ήδη από τα μέσα της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, η λήξη των παραγώγων πέρασε “ανώδυνα” κατά τη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς να προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα.

Μετά λοιπόν από ένα ράλι ανόδου της τάξεως του 11,1% στις προηγούμενες πέντε από τις έξι συνεδριάσεις, το Χ.Α. βρήκε τις δυνάμεις να κλείσει σε θετικό έδαφος, καθώς με την ολοκλήρωση του έτους (απομένουν επτά συνεδριάσεις μέχρι την είσοδο του 2016), δεν αποκλείεται αρκετά χαρτοφυλάκια να κινητοποιηθούν προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, μόλις βελτιωθεί αισθητά η τεχνική εικόνα του ΧΑ, η εστίαση σταδιακά θα μετατοπιστεί στα θεμελιώδη μεγέθη καθώς οι τράπεζες είναι μεν φθηνές σε σχέση με τα λογιστικά κεφάλαια και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, οι καταλύτες ωστόσο που θα δώσουν το έναυσμα για μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση και ενεργότερη δραστηριοποίηση θα έλθουν από το δημοσιονομικό μέτωπο, καθώς και εκείνο της διαπραγμάτευσης και της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση.

Σε τεχνικό επίπεδο, τώρα, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιο του ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε με δύναμη και κλιμακούμενα αυξανόμενους συναλλακτικούς τζίρους πάνω από τις 600 μονάδες φθάνοντας έως τις 624,43 μονάδες. Η κομβική ζώνη αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης (632) παραμένει ανέπαφη και έτσι η κίνηση από τις 557 μονάδες διατηρεί τις ιδιότητες της ανοδικής διόρθωσης.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές έρχονται από τον MACD ο οποίος μετά από ένα μήνα παραμονής σε θέση πώλησης έδωσε το πρώτο σήμα αγοράς μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης. Αν και ακόμα είναι νωρίς για μια πιο γενική θεώρηση αντιστροφής τάσης το σήμα αυτό μπορεί μεν να διατηρηθεί “ζωντανό” ακόμα και αν η Αγορά δεν υποχωρήσει κάτω από τα πρόσφατα κεκτημένα των 600 μονάδων. Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών, απέκτησαν ορμή και κοιτούν με καλές προϋποθέσεις την ζώνη των 630 μονάδων. Ενδεχομένως ένα σενάριο συσσώρευσης να ήταν το πιο πιθανό για την συνέχεια δεδομένης και της εποχικής ισορροπίας που παρατηρείται κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεχώρισε σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 4,86%, στα 6,69 ευρώ συνεχίζοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση της ανοδική του πορεία. Μάλιστα, σήμερα, όπως και χτες, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στη μετοχή με τον όγκο να φτάνει τα 2,6 εκατ. τεμάχια.

Θετική και η εικόνα του ΟΛΠ, ενόψει της λήξης της προθεσμίας των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου την προσεχή Δευτέρα, ενώ και η Folli Follie έκλεισε θετικά, κατά 2,65%. Επίσης, κέρδη 4,32% κατέγραψε η Aegean, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ διέσπασε την αντίστασγ των 5,34 ευρώ, προσεγγίζοντας τα 5,50 ευρώ, μετά και το σημερινό +3,22%. Η ΕΧΑΕ έχει βρεθεί στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι οι ωφέλειες που θα έχει στα έσοδά της από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο δεύτερος είναι η ανακοίνωση ότι η Goldman Sachs αύξησε την έμμεση συμμετοχή της στον όμιλο στο 6,33%.

Στον τραπεζικό κλάδο η Alpha Bank δείχνει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία και σήμερα, κλείνοντας στο +2% και στα 2,55 ευρώ, κίνηση που δεν ακολούθησαν οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες. Η Εθνική υποχώρησε ακριβώς στα 30 λεπτά του ευρώ, διατηρώντας υπό έλεγχο, τις πιέσεις που δέχτηκε, παρά το γεγονός ότι σήμερα αναμενόταν από την πλειονότητα των αναλυτών αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της εξαγωγής της από τον δείκτη Stoxx 600. Η Πειραιώς επιβεβαίωσε την αδυναμία της να ξεπεράσει το “όριο” των 0,30 ευρώ, κλείνοντας σήμερα με απώλειες 1% στα 0,2960 ευρώ. Πτωτικά κατά 1,82% έκλεισε και η Eurobank στα 1,08 ευρώ.

Στον αντίποδα, η “παραφωνία” στην “ελεγχόμενη” διόρθωση αρκετών μετοχών σήμερα, ήταν αυτή της ΔΕΗ, η οποία τελικά έκλεισε με απώλειες 5,52% στα 3,94 ευρώ, με τον τίτλο να εξακολουθεί να βάλλεται από τις παλινωδίες που παρατηρούνται στο ζήτημα της διαχείρισης του ΑΔΜΗΕ. Άλλωστε, η ΔΕΗ από τις αρχές του Δεκεμβρίου έχει καταγράψει μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις,οι δύο εξ αυτών χτες και προχτές, χάνοντας πάνω από το 21% της αξίας της.

Απώλειες που έφτασαν το 4,44% κατέγραψε και η Grivalia, η Βιοχαλκο υποχώρησε κατά 3,18% και η Ελλάκτωρ βρέθηκε στο -2,72%. Από την άλλη, οι απώλειες της Μυτιληναίος περιορίστηκαν στο τέλος στο -1,09%, από -4,09% ενδοσυνεδριακά, ενώ περιορισμένες ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Τέλος, από τις μετοχές που έκαναν σήμερα πράξη, οι 36 σημείωσαν κέρδη, ενώ 52 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

* ,