Αντίδραση του Anti Defamation League για τα σοβαρά κρούσματα Αντισημιτισμού στην Ελλάδα

 

Το Anti Defamation League ( ADL ) , καταδίκασε  δηλώσεις που έγιναν στη Ελληνική Βουλή, η οποίες κατηγόρησαν Έλληνες και Αμερικανούς Εβραίους ότι χειροτερεύουν την οικονομική κρίση της χώρας.

Σε δηλώσεις που έκαναν στις 14 Οκτωβρίου ο Δημήτρης Γιαννακοπουλος, εκπροσωπώντας την Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία και ο βουλευτής Νίκος Νικολοπουλος, του δεξιού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατηγόρησαν τονΣαμπυ Μιωνη – μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ADL, ακτιβιστή κατα του αντισιμητισμου και σημαντικό Ελληνοισραηλινο επιχειρηματία – ότι προώθησε νομοθετική ρύθμιση που θα οδηγήσει σε απολύσεις στην ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία και θα ωφελούσε Ισραηλινές φαρμακευτικές εταιρίες. Η ίδια κατηγορία εκφράστηκε και κατα του επικεφαλους του Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου.

” Μαζι με το Κεντρικό Ισραηλιτικο Συμβούλιο, καταδικάζουμε τις δηλώσεις αυτές που παραπέμπουν σε αντισιμητικες θεωρίες συνωμοσίας ότι οι Εβραίοι οφείλουν φόρους σε βάρος των άλλων “, δήλωσε ο Τζοναθαν Γκηνμπλατ, επικεφαλής του ADL. ” Γνωρίζουμε απο τις συνεχόμενες έρευνες μας στην Ελλάδα ότι μεγάλο μέρος του Ελληνικού κοινού, πιστεύει σε αντισιμητικες θεωρίες συνωμοσίας. Εννέα στους δέκα έλληνες πιστεύουν ότι οι Εβραίοι εχουν υπερβολικά μεγάλη δύναμη στον επιχειρηματικό κόσμο.”

Ο κ. Γκρηνμπλατ πρόσθεσε, ” Αντισιμητικες δηλώσεις στο κοινοβούλιο και απο βουλευτές, οφείλουν να καταδικαστούν απο τους Έλληνες κυβερνώντες, προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος εναντίον των αντισιμητικων διαθέσεων στην Ελληνική κοινωνία. Ο Σαμπυ Μιωνης ειχε και πάλι στοχοποιηθεί πριν δυο χρόνια χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση ( απο την Ελληνική πλευρά ). Εκτιμούμε την αποπομπή υφυπουργού τον περασμένο μήνα απο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαιτίας των αντισιμητικων του δηλώσεων, αλλά τέτοιες κινήσεις πρέπει να ειναι ο κανόνας και οχι η εξαίρεση.

Η πρόσφατη έρευνα του ADL για τις αντισιμητικες διαθέσεις στην Ευρώπη, έδειξε ότι 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, εχει αντισιμητικες διαθέσεις.