Αντίδραση στην Κίνα με 5ετείς… προσδοκίες – Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Κίνα θα υποβαθμίσει τον στόχο για την ανάπτυξη

Χριστίνα Τζογανάκη
Χριστίνα Τζογανάκη

 Email me

http://www.sofokleousin.gr/archives/262760.html

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε οριακά υψηλότερα στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης έπειτα από απώλειες 2,8% που σημείωσε ενδοσυνεδριακά. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε κλίμα έντονης νευρικότητας και με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για το 5ετές οικονομικό πλάνο που θα παρουσιάσει η κινεζική κυβέρνηση. Η Κίνα ανακοίνωσε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009 για το τρίτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που απομακρύνει τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 7% στο τέλος του έτους.

Οι μετοχές στην Κίνα κινήθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας για να τερματίσουν τελικά σε θετικό έδαφος. Πιο αναλυτικά, ο Shanghai Composite Index έκλεισε με άνοδο 0.1%, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και 2.8%. Ο ιαπωνικός Nikkei Stock Average υποχώρησε κατά 0.9%, και ο Hang Seng Index ήταν αμετάβλητος.

Αποδυναμώνεται το γεν

Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώνεται ενόψει της συνεδρίαση της BOJ στο τέλος της εβδομάδας. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,49% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 120,443 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5344 με τη στερλίνα και στο 0,9834 με το ελβετικό φράγκο.

Το 5ετές πλάνο ανάπτυξης 

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος αποφασίζει από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κινεζική οικονομία από το 2016 μέχρι το 2020. Και το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται μέσα σε μια εποχή που η κινεζική οικονομία ταλανίζεται. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν τόσο αργοί όσο ποτέ πριν τα τελευταία έξι χρόνια.

Βασικό στοιχείο του νέου προγράμματος είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της χώρας Σι Ζινπίνγκ εξήγησε σε μια ομιλία του τον περασμένο Μάιο, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα και η παραγωγικότητα. Η οικονομία στο μέλλον θα πρέπει να εξαρτάται περισσότερο από την κατανάλωση και όχι από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Το πενταετές σχέδιο προβλέπει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά αντ’ αυτού μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια «Nέα Kανονικότητα» (New Normal).

 Ο κινεζικός γίγαντας φρενάρει

Για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2009 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό εν μέσω υποχώρησης των επενδύσεων και λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας.  Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ελαφρώς ανώτερα των εκτιμήσεων που ανέμεναν αύξηση της τάξης του 6,8%, και κάτω του 7,3% για την προηγούμενη χρήση.

Οι πάγιες επενδύσεις ενισχύθηκαν 10,3%, σε ετήσια βάση ενώ η βιομηχανική παραγωγή  αυξήθηκε 5,7% χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 6%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 10,9%, υψηλότερα από το 10,8% το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Εξακολουθούν ωστόσο να επικρατούν ανησυχίες γύρω από τον εργοστασιακό τομέα της Κίνας, βασική πηγή ζήτησης για ενέργεια και προϊόντα όπως ο χάλυβας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 5,7%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.
* ,