Ανοίγουν οι δρόμοι του διαστήματος για όλους | Mikrometoxos.gr

Ανοίγουν οι δρόμοι του διαστήματος για όλους

23.02.2016 03:00

«Είναι σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό», δήλωσε ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, για το νέο διαστημόπλοιο της εταιρείας του, «Virgin Space Ship Unity», το οποίο σχεδιάστηκε για να κάνει τουριστικά ταξίδια στο Διάστημα.

Το καινούργιο σκάφος κατασκευάστηκε για να καλύψει όλα τα κενά ασφαλείας που είχε το «Space Ship Two», το οποίο πριν από 16 μήνες σε δοκιμαστική πτήση συνετρίβη από ανθρώπινο λάθος σκοτώνοντας τον συγκυβερνήτη.

Το «Unity», όπως το ονόμασε ο Μπράνσον, ύστερα από πρόταση του Στίβεν Χόκινγκ, είναι το σκάφος με το οποίο ο δισεκατομμυριούχος ξαναμπαίνει στην κούρσα των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών για την κατασκευή σκαφών που θα χρησιμοποιούνται και για τουριστικούς σκοπούς. Το σκάφος είναι σχεδόν ίδιο εξωτερικά με το παλιό, αν και είναι πιο εντυπωσιακό.

Οι μετατροπές που έχουν γίνει σχετίζονται με τη διαδικασία της προσγείωσης. Κι αυτό γιατί το «Space Ship Two» έπεσε εξαιτίας του λάθους χειρισμού των συστημάτων προετοιμασίας προσεδάφισης. Πιο συγκεκριμένα, ο πιλότος στο νέο μοντέλο θα πρέπει πρώτα να τραβήξει μια περόνη για να μπορεί να μειώσει ταχύτητα κουνώντας το οπίσθιο φτερό της ουράς του σκάφους. Αυτή η προσθήκη της περόνης έγινε για να μην μπορεί ο πιλότος να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία νωρίτερα απ” ό,τι χρειάζεται, καθώς -όπως αποδείχθηκε- κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Άλλες αλλαγές είναι η προσθήκη μιας συσκευής που απαγορεύει στους πιλότους να απελευθερώνουν τον εξοπλισμό προσγείωσης νωρίτερα και νέες θέσεις στους διακόπτες του πίνακα στο πιλοτήριο.

Το σκάφος φέρει στην ουρά μια μπλε απεικόνιση ενός ανθρώπινου ματιού που κοιτάει επίμονα, το οποίο είναι το μάτι του Στίβεν Χόκινγκ. Ο Μπράνσον έχει συνεργαστεί στενά με τον Χόκινγκ στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανάπτυξη του «Unity» και μάλιστα του έχει κλείσει θέση για την πρώτη επίσημη πτήση στο Διάστημα. Στα αποκαλυπτήρια μάλιστα ο διάσημος βραβευμένος φυσικός έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα στο οποίο ανέφερε πως «ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα φάση στην εξερεύνηση του Διαστήματος και ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ενότητα (unity)».

Ο ίδιος είπε: «Εγώ πάντα ονειρευόμουν μια πτήση στο Διάστημα, όμως για τόσα πολλά χρόνια θεωρούσα ότι ήταν απλά ένα όνειρο. Εάν μπορέσω να πάω και εάν ο Ρίτσαρντ ακόμα θέλει να με ανεβάσει στο σκάφος, θα ήμουν υπερήφανος να πετάξω».

Ωστόσο, σχεδόν 700 άτομα έχουν πληρώσει 250.000 δολάρια έκαστος για μια θέση στο «Unity» και μια βόλτα πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.

Το «Unity» έχει δύο χειριστές και έξι θέσεις επιβατών και είναι σχεδιασμένο για να φτάνει σε ύψος 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, προσφέροντας για αρκετά λεπτά την αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας σε συνδυασμό με την εικόνα της Γης στο μαύρο φόντο του Διαστήματος.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017