Αναφορές, εκτιμήσεις, επισημάνσεις, κρίσεις, παρατηρήσεις και σχόλια | Mikrometoxos.gr

Αναφορές, εκτιμήσεις, επισημάνσεις, κρίσεις, παρατηρήσεις και σχόλια

29.04.2016 01:31

‘Επρεπε να γίνει, “μαράζωνε” μία ολόκληρη αγορά..

Μία θετική εξέλιξη για τα παράγωγα και την αγορά τους, αφού θα αυξήσει την εμπορευσιμότητα και θα μειώσει το κόστος των παικτών…Με σκοπό λοιπόν την αύξηση της λειτουργικότητας, αναγνωσιμότητας και αποτελεσματικότητας των Δεικτών FTSE/X.A., το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell – εφαρμόζοντας μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν στην οικογένεια Δεικτών FTSE/X.A. αποφάσισαν  να αναπροσαρμόσουν τα επίπεδα τιμών …

ΚΑΙ συγκεκριμένα, μετά το πέρας των συναλλαγών την 3η Παρασκευή του Ιουνίου 2016 (17/06/2016):

  • του Δείκτη FTSE/X.A. Large Cap (FTSE) πολλαπλασιάζοντας την τρέχουσα τιμή του επί 10
  • των Δεικτών FTSE/Χ.Α. Δείκτης Τραπεζών (ΔΤΡ) και FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης (FTSEB) πολλαπλασιάζοντας τις τρέχουσες τιμές τους επί 20

Μετά την πραγματοποίηση των αναπροσαρμογών οι Δείκτες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αντιπροσωπευτικό μέτρο μέτρησης της δραστηριότητας στην Αγορά Μετοχών του Χ.Α., παράλληλα με την βελτίωση της διαπραγμάτευσης των προϊόντων που τους ακολουθούν.

Πελάτες που χρησιμοποιούν ιστορικές τιμές των παραπάνω δεικτών θα πρέπει να εφαρμόσουν τις αλλαγές, μετά το πέρας των συναλλαγών την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016  και πριν από την έναρξη των συναλλαγών την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα στοιχεία τους παραμένουν ακριβή.

Θα επηρεαστούν η υψηλή, η χαμηλή, η τιμή ανοίγματος και κλεισίματος του κάθε δείκτη ενώ δεν θα εκδοθούν επίσημες ιστορικές αξίες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ: Το Χ.Α. μέχρι και στη λήξη της συνεδρίασης δεν είχε καταφέρει να παγιώσει κάποια κατεύθυνση, προσπαθώντας περισσότερο να ισορροπήσει μετά από την προχθεσινή πτώση, που του στέρησε για ακόμη μία φορά τις 600 μονάδες. 

Όμως, το γεγονός ότι η αναχώρηση των Θεσμών συνοδεύθηκε από μία λιτή λεκτική στήριξη μέσω κοινής δήλωσης για την πορεία των συνομιλιών στην Αθήνα, δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Κι αυτό διότι δεν υπήρξε, ούτε μέσω της δήλωσης των “4”, ούτε μέσα από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις που έγιναν χθες με στόχο να κατευνάσουν την ανησυχίες εν όψει του Πάσχα κάποια δήλωση για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων και για το χρόνο διενέργειας του Eurogroup.

Έτσι, η αγορά έμεινε με την δήλωση του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση εντός δύο εβδομάδων. 

Ο J. Dijsselbloem προειδοποίησε, παράλληλα, ότι “θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος” για το κλείσιμο της συμφωνίας επί των προληπτικών μέτρων, ωστόσο τόνισε ότι “αυτός ο χρόνος θα χρησιμοποιηθεί και προκειμένου να συζητηθούν και οι δυνατότητες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι εξελίξεις να μετατεθούν περί τα μέσα Μαΐου για την πρώτη τουλάχιστον συμφωνία, όχι μόνο για να υπάρξει επαρκές περιθώριο έως την εκταμίευση δόσεων πριν πιάσει Ιούνιος, αλλά και γιατί μετά συντελείται η στροφή στο θέμα Brexit σε επίπεδο ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εναπομείναντες traders προχώρησαν στις τελευταίες μικροδιορθώσεις χαρτοφυλακίων, με την προοπτική να υπάρξει κάποιο νέο σε αυτό το διάστημα που να βελτιώνει την ορατότητα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, μετά την προχθεσινή “άδοξη” διακοπή και αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα. 

Άλλωστε, χθες ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους εγχώριους επενδυτές να επανέρχονται στα desk τους την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Μαΐου, λόγω των αργιών του Πάσχα και της μετάθεσης της απεργίας της Πρωτομαγιάς για την 3η Μαΐου.

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Καθεστώς τείνουν πλέον να γίνουν οι ζημίες και η απόλυτη αδιαφάνεια σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και συσκευών υψηλής τεχνολογίας γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Και αυτό διότι είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να δραστηριοποιείται επί χρόνια σε μια αγορά όχι μόνο χωρίς να κερδίζει τίποτα, αλλά και να γράφει συνεχώς ζημίες ή ενώ είναι μέλη πολυεθνικών να μην δημοσιεύουν επί χρόνια ισολογισμό.

ΧΑΑ-ΑΓΟΡΑ: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί το βασικό σενάριο στην χρηματιστηριακή αγορά και έτσι δικαιολογείται η διακράτηση των 580 μονάδων. 

Καθοριστική ήταν στην αγορά η παρουσία της Goldman Sachs η οποία προέβη σε σημαντικές κινήσεις trading, πωλήσεις κατά βάση, αλλά και σε πακέτα μετοχών.

Η εικόνα της αγοράς είναι εύλογη, καθώς ακόμη η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει. Εκτιμάται το Eurogroup να γίνει μεταξύ 13 και 16 Μαΐου.

Στις τράπεζες επικράτησαν πτωτικές τάσεις έως -4,5% με επίκεντρο την Alpha Βank ωστόσο η Πειραιώς στο +4% ενώ στον FTSE 25 σημειώθηκαν ήπιες μεικτές τάσεις με την ΕΧΑΕ να ξεχωρίζει στο +5,96%.

Η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά θα είναι μια απόφαση πολιτικού χαρακτήρα, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει με την αξία της να πετύχει τους στόχους και το κυριότερο δεν θα καταφέρει να τους εφαρμόσει.

Η φοροκαταιγίδα θα προκαλέσει σοκ στην ήδη άρρωστη οικονομία και με μαθηματική ακρίβεια ο λογαριασμός θα διαπιστωθεί ότι δεν βγαίνει και ως εκ τούτου ο αυτόματος μηχανισμός, τα προληπτικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν.

Η αξιολόγηση δεν θα επιλύσει το ελληνικό πρόβλημα, θα παραμείνει δέσμια μιας παθογενούς κατάστασης. Η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα από την Βουλή αλλά η πολιτική φθορά θα είναι μονόδρομος.

.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παρακολουθεί στενότατα τις εξελίξεις… Χθες κινήθηκε με εναλλαγές προσήμου και με τον ΓΔ να κλείνει στις 583,65 μονάδες με οριακή πτώση -0,15% έχοντας  υψηλό στις 587,84 μονάδες και χαμηλό στις 577,77 μονάδες.  

ΤΑΜΠΛΟ: Δεν το βοήθησε χθες η μτχ βαρόμετρο της ΕΕΕ που υποχώρησε κατά 1,76%. Αρκούσε μία ουδέτερη εμφάνιση της μετοχής για να γυρνούσε θετικός ο ΓΔ. Σημαντική η πτώση της ΛΑΜΔΑ στο -3,33%.

ΕΒΔΟΜΗ σερί συνεδρίαση χωρίς “μείον” για την ΤΙΤΚ που από τα 17,4000 ευρώ έκλεισε στα 19,9000 τουτέστιν με μία διαφορά κάθε άλλο παρά αμελητέα της τάξης των 2,5000 ευρώ (+14,68%)…

ΠΑΤΑΤΡΑΚ για την μτχ της Unibios που υποχώρησε 18% με τζίρο 1921 ευρώ στη τιμή του 0,0680 ευρώ που αποτιμά την εταιρεία σε… 1,06 εκατ. ευρώ στο 9% της book value.

H αξία συναλλαγών της Alpha Bank (23,44 εκατ.) κάλυψε το 34,4% του συνολικού τζίρου και η αντίστοιχη της Εθνικής Τράπεζας (14,25 εκατ.)το 20,9%. Στα 2,94 δισ. η κφση της 1ης και 2,38 δισ. της 2ης…

ΤΗΝ Εθνική πλησίασε πολύ κοντά σε κφση η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (στα 2,27 δισ. ευρώ) ενώ η Eurobank παραμένει τελυταία και καταιδρωμένη στα 1,62 δισ. ευρώ. 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΤΤΕΣ για τις μτχ των Χαιδεμένος (-9,91%, κφση 3,18 εκατ.), ΛΥΚΟΣ (-9,9%, κφση 9,18 εκατ., ΤΙΤΠ (καμμία σχέση συγκριτικά πάντα με τον κοινό…) στο -6,18% με 206 ευρώ τζίρο…

ΑΤΑΚΤΗ η υποχώρηση της ΒΙΟΚΑ από το 0,4590 στο 0,2710 ευρώ χωρίς να κάνει πράξη χθες ενώ είχαν προηγηθεί δέκα συνεδριάσεις χωρίς συν…

ΜΕΤΑΞΥ των άπρακτων, μετοχές εταιρειών όπως αυτές των ΑΣΚΟ, ΚΑΡΤΖ, ΕΛΚΑ, ΕΛΙΝ, ΕΛΤΚ, ΕΥΠΙΚ, ΚΟΡΡΕΣ, ΓΕΒΚΑ, ΙΑΤΡΙΚΟ…

ΜΕ τζίρο 2 ευρώ η ΠΛΑΘ, η ΚΡΕΤΑ, η ΠΠΑΚ, η ΦΛΕΞΟ, η ΝΙΟΥΣ, η ΚΟΥΑΛ… Με 13 ευρώ η ΠΡΟΦ, 18 ευρώ η ΠΑΠ, 30 η ΕΛΤΟΝ, 50 ευρώ η ΟΛΥΜΠ, 94 ευρώ η ΙΝΚΑΤ και πάει γράφοντας…

ΑΛΦΑ-ανακοίνωση: Κατ’ εφαρμογή του Ν. 3864/2010 και κατόπιν σχετικής γνωστοποιήσεως της εταιρίας Baupost Group Securities, Llc την 28η.4.2016, η τελευταία κατέχει, από τις 25.4.2016, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του ορίου του 5%, αφαιρουμένων αυτών που ανακοίνωσε ότι κατέχει το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι η BGS ελέγχεται από την Baupost Group, Llc υπό την ιδιότητά της ως διαχειριστού…

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και Χρόνια σας πολλά

Το οπισθόφυλλο στο σημερινό “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ” 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017