Αναφορές, εκτιμήσεις, επισημάνσεις, κρίσεις, παρατηρήσεις και σχόλια

H Μεγάλη Εβδομάδα

Είναι εξ ορισμού μια υποτονική περίοδος συναλλαγών όπου οι εμπλεκόμενοι είθισται να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου εξαιτίας των πολλών αργιών που μεσολαβούν μέχρι την επανέναρξη των συναλλαγών.
Αυτή την φορά μεσολαβεί μια επιπλέον αργία καθώς η Πρωτομαγιά μεταφέρθηκε την Τρίτη του Πάσχα. Στις τρεις εργάσιμες ημέρες που θα είναι κλειστό το ελληνικό χρηματιστήριο οι ξένες αγορές θα δουλέψουν κανονικά.
Η ασύμμετρη εικόνα ενσωμάτωσης των πληροφοριών και το τι θα μπορούσε να μεσολαβήσει ενδεχομένως να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους εγχώριους παίκτες…
Kαθώς την Μεγάλη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ομιλία της Yelenγια την πολιτική της FEDμε κεντρικό θέμα τα Αμερικανικά επιτόκια και όσο να ‘ναι οι Αγορές ανά τον κόσμο θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη εκεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την μεταβλητότητα που ακολουθεί τέτοια γεγονότα.
Έκτακτο Eurogroup μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν ακόμα και την Πρωτομαγιά επομένως η εγρήγορση θεωρείται επιβεβλημένη.
Οι εγχώριες προγραμματισμένες ανακοινώσεις και τα οικονομικά γεγονότα είναι παραδοσιακά λιγοστά καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα. Η Viohalko ανακοινώνει τα πλήρη στοιχεία του ετήσιου ισολογισμού της στις 28 Απριλίου αντί στις 29 Απριλίου που αρχικά είχε δηλώσει.

ΟΠΑΠ (MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ):  

Το σήριαλ με την επιβολή του νέου φόρου τελείωσε καθώς η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική απόφαση για την φορολογία με πέντε σεντςτων στηλών με αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη κατά 500 μονάδες βάσης.
Η κίνηση αυτή είναι κατά αρχάς θετική για την εταιρία καθώς το αντίκτυπο της είναι σχετικά μετρήσιμο στα αποτελέσματα της.  Με βάση τα περσινά αποτελέσματα η πρόσθετη επιβάρυνση των λειτουργικών αποτελεσμάτων είναι 70 εκατ. ευρώ ενώ με βάση την προηγούμενη πρόταση η φορολογία θα έπληττε με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα λειτουργικά αποτελέσματα με 210 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον το φορολογικό νομοσχέδιο έχει διάταξη η οποία αναφέρει: «Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας»βάζοντας πλέον ρητά και τους διαδικτυακούς παρόχους στοιχήματος στην φορολογική βάση εσόδων.
Ενδεχομένως για τον ΟΠΑΠ η κίνηση αυτή να αποδειχθεί πιο σημαντική από το κλείσιμο της υπόθεσης της φορολογίας καθώς οι εναλλακτικοί πάροχοι ενδέχεται να γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικοί σε προσφορές και μπόνους στοιχηματισμού αφού θα φορολογούνται με το ίδιο ποσοστό μικτών κερδών.

Φορολογία Μερισμάτων {Μ.Χατζ.}:

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει σε πολλές εισηγμένες η αύξηση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 15% που σε συνδυασμό με το φορολογικό συντελεστή του 29% ανεβάζουν την φορολογία των διανεμόμενων καθαρών κερδών σχεδόν στο 40%.
Μια σκέψη που επικρατεί έντονα είναι να ενταθούν οι αγορές ιδίων μετοχών οι οποίες με έμμεσο τρόπο αυξάνουν την αξία για το μέτοχο και οι εταιρίες να προσανατολιστούν σε μικρότερες διανομές κερδών καλύπτοντας το ελάχιστο δυνατό που προβλέπει ο νόμος.
Όπως και να έχει η φορολογία στα μερίσματα στερεί ένα επιχείρημα διακράτησης των μετοχών, κάνει τους εμπλεκόμενους περισσότερο “παίκτες” προσδοκώντας περισσότερο την κεφαλαιακή υπεραξία παρά την «αποζημίωση» του μερίσματος για την ωρίμανση της επένδυσης και της πίστης τους προς την εταιρία.

ΧΑΡΑΚΕΣ {Ηλ.Ζαχ.}

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η όποια διόρθωση θα πρέπει να εκτονωθεί χωρίς να σημειωθούν κλεισίματα χαμηλότερα των 580 μονάδων…
Ενώ σαν ιδανικό μηνιαίο κλείσιμο θα έμοιαζε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα να βρει τον Δείκτη υψηλότερα των 630 και ακόμα καλύτερα των 645 μονάδων. Οι 580 – 574 είναι κοντινή σημαντική μας στήριξη, ενώ το “stop” για τους “long” εντοπίζεται στις 542 μονάδες.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,59%), οι 176 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει περαιτέρω κίνηση προς το 185. Το 165 -163 είναι κοντινή μας στήριξη, με κύρια τις 157 μονάδες που είναι και το “stop” για όσους επιμένουν σε “long” θέσεις.

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Το συνολικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 237% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο, πολύ υψηλότερο από τις άλλες Αναδυόμενες Αγορές, “γεγονός που εγείρει κίνδυνο οικονομικής κρίσης, ή παρατεταμένης επιβράδυνσης της ανάπτυξης”, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
Το Πεκίνο έχει στραφεί στον μαζικό δανεισμό προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας, με αποτέλεσμα το συνολικό καθαρό χρέος να ανέρχεται στο τέλος Μαρτίου στα 163 τρισ γουάν ($25 τρισ), περιλαμβανομένου του εγχώριου και εξωτερικού δανεισμού, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Αν και το απόλυτο μέγεθος του Κινεζικού χρέους αποτελεί πηγή ανησυχίας, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε, καθώς ανέρχονταν σε μόλις 148% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007.

ΜID CAP20

Με απώλειες 2,42% και με τζίρο… 0,66 εκατ. (από τα 55,4 εκατ. του συνόλου) ολοκλήρωσε την ημέρα ο FTSEM που κινήθηκε σε ένα εύρος 22,72 μονάδων (3,72%) μεταξύ του +0,90% στις 691 και του -2,42% στις 668,28 μονάδες. (80.000 ευρώ με θετικά πρόσημα και 540 χιλ. ευρώ με αρνητικά)…
H μετοχή του Ιατρικού, με μόλις 147 τεμάχια όγκο έκλεισε με απώλειες 10%, η MIG δεν κατάφερε να απορροφήσει τις προσφορές των πωλητών, κλείνοντας στο -6,17% παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές της ήσαν κατά 60% χαμηλότερες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Παραμένει πολύ υψηλά και στο +114% από την αρχή του 2016
Η Αττικής υποχώρησε κατά 4,41% στο 0,1300 ευρώ και το Υγεία 3,05%. Η τραγική ΟΛΥΜΠ στο -3,39% και πάντα χαμηλότερα από το 10% της book value(!), με 51 τμχ αξίας 1000+κάτι ευρώ ο ΟΛΘ στο -4,14% στα 20,15 ευρώ, σημαντικές απώλειες για την Ικτίνος στο -5,83% και στο 0,9700 ευρώ με τζίρο 4250 ευρώ…
Με άνοδο (6) μτχ και εξ αυτών μόλις δύο ξεπέρασαν το 1%…
Στο +1,36% τα ΠΛΑΘ, στα 1,4900 ευρώ με…σκόρ 6-1 αλλά κέρδος μόλις 7 σεντς και +1,12% τα ΣΩΛΚ στα 0,9000 ευρώ από το 0,7600 ευρώ πριν 7 συνεδριάσεις…
ΔΕΝ έκαναν πράξη ΕΥΠΙΚ και ΕΛΚΑ, μόλις 2 πράξεις για την ΚΛΕΜ, στις 2 χιλ. ευρώ ο τζίρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ…

MIKROS