Ανασχηματισμός στις τράπεζες με Παπαδήμο και Προβόπουλο

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον τραπεζικό κλάδο, με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί, αλλά και να θέλει να επηρεάσει τις αλλαγές που προσδιορίζονται να γίνουν περί τα τέλη του επόμενου μήνα.

Παρά το γεγονός ότι τη βασική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον κλάδο των τραπεζών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την έχει αναθέσει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, εσχάτως στο παρασκηνιακό παιχνίδι έχει εισέλθει, εκτός των άλλων, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους περισσότερους τραπεζίτες.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να έχει διάθεση επηρεασμού των ξένων στην επιλογή των νέων διοικήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται διάφορες κουβέντες, εντός και εκτός συνόρων, με τον κ. Δραγασάκη να έχει ήδη αποστείλει τα σχετικά αιτήματα.

 

Η βιασύνη που επιδεικνύει ο αντιπρόεδρος αναφορικά με τα πρόσωπα που θα επιθυμούσε να αναλάβουν νευραλγικά πόστα στις τράπεζες φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ενόχληση προσωπικά στον κ. Τσίπρα. Και αυτό γιατί κάποιοι διακρίνουν μια ιδιότυπη αυτονόμηση του κ. Δραγασάκη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου. Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρωθυπουργικό τραπέζι άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα ονόματα. Συγκεκριμένα, για την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας προκρίνεται η λύση του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου.

Επειδή, μάλιστα, η θέση που κατείχε ο τελευταίος θεωρείται πολιτική, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται τρόπος προκειμένου να ξεπεραστεί η διάταξη που απαγορεύει σε πρόσωπα που κατείχαν πολιτικές θέσεις κατά την τελευταία πενταετία να καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ο κ. Προβόπουλος δείχνει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης προσωπικά του κ. Τσίπρα, ο οποίος τον αντιμετωπίζει και ως αντίβαρο στον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Με βάση όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα, η σημερινή πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, προορίζεται για τη θέση του επικεφαλής στο Υπερταμείο.

Στις υπόλοιπες τράπεζες, αναζητείται πρόσωπο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς, με τον Απόστολο Ταμβακάκη να έχει «καεί» εξαιτίας της φανατικής υποστήριξης που τυγχάνει από τους Δραγασάκη – Στουρνάρα.

Από κει και πέρα, ανέπαφο παραμένει το δίδυμο Καραμούζη – Καραβία στη Eurobank, σε αντίθεση με την Alpha Bank, όπου αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην κορυφή της πυραμίδας ένα εκ των τριών κορυφαίων στελεχών της. Σε ό,τι αφορά τώρα την Τράπεζα Αττικής, παραμένει στη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.