Αναλυτικός Φορολογικός Οδηγός με 60 σημεία-SOS για σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε1 - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αναλυτικός Φορολογικός Οδηγός με 60 σημεία-SOS για σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε1

08.04.2016 12:43

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Αναλυτικός οδηγός για τις φορολογικές δηλώσεις από τα dikaiologitika.gr

Παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής, σε εκκρεμότητα οι δόσεις αποπληρωμής των φόρων, που αναμένεται να καθοριστούν σε 6 – 8 μηνιαίες

– Αποχή λογιστών από την συμπλήρωση και την υποβολή δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 18 Απριλίου –

«Συμπληρώστε και υποβάλετε εγκαίρως τα έντυπα στο ΤΑΧΙSnet για να μην συσσωρευτούν τις τελευταίες μέρες πολλές υποβολές» καλεί τους φορολογούμενους ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

————————————–

Αναλυτικό φορολογικό οδηγό που περιλαμβάνει 60 σημαντικές διευκρινίσεις και επισημάνσεις της ΓΓΔΕ για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων παρουσιάζουν  τα dikaiologitika.gr.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet για τη συμπλήρωση και υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων τέθηκε σε λειτουργία από την Τρίτη 5 Απριλίου το βράδυ και αναμένεται να υποδεχθεί περίπου 6.000.000 δηλώσεις (έντυπα Ε1) από ισάριθμους φορολογούμενους.

Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων ξεκίνησε όμως με σημαντικά ζητήματα να παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα: Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων ξεκίνησε, όμως το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των φόρων που θα αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα, εκκρεμεί ο επανακαθορισμός του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος και των λοιπών φόρων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ώστε να δοθεί δυνατότητα εξόφλησης των επιβαρύνσεων έως και σε 8 μηνιαίες δόσεις όπως ήδη έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Για το ζήτημα αυτό, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίδεται στους φορολογούμενους η εναλλακτική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων σε 6,7 ή 8 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον μήνα υποβολής της δήλωσης και με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, η οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έληγε κανονικά στις 30 Απριλίου, παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών εντύπων είναι πλέον τρεις μήνες.

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου υποβολής των φετινών δηλώσεων ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής κάλεσε τους φορολογούμενους να μην καθυστερήσουν τη συμπλήρωση και την υποβολή των δηλώσεων, «ώστε να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης δηλώσεων προς υποβολή την τελευταία στιγμή, η οποία εξάλλου δυσχεραίνει υπέρμετρα και το έργο των λογιστών φοροτεχνικών». Ο κ. Πιτσιλής υποσχέθηκε ότι «από την πλευρά του, το προσωπικό της ΓΓΔΕ θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ομαλή ροή και εξέλιξη της διαδικασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο www.dikaiologitika.gr

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/101805/analytikos-forologikos-odigos-me-60-simeia-gia-sosti-symplirosi-tou-e1

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017