Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Τελευταία και μεγάλη, όσο χρειάζεται – Ποιος έχει τον τελευταίο λόγο | Mikrometoxos.gr

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Τελευταία και μεγάλη, όσο χρειάζεται – Ποιος έχει τον τελευταίο λόγο

26.10.2015 11:50
Σε καθημερινή βάση, διαβάζουμε και ακούμε από σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, ότι ο λογαριασμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μικρός και ότι όλα βαίνουν καλώς. Αλλά, στην τωρινή διαδικασία, έχουμε οβιδιακές μεταμορφώσεις, απ’ όσους επιδίδονται μετά… μανίας να μας «ενημερώσουν».

http://www.sportandbusiness.gr/

Με δεδομένο ότι πλέον έχει παρέλθει η περίοδος, που διοικητής τράπεζας, έδινε την τιμή της αύξησης σε ημέτερο δημοσιογράφο, πολύ πριν αυτή ανακοινωθεί επισήμως (ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, που μάλλον δεν θα διερευνηθούν ποτέ…), τώρα το «έργο» για κάποιους «εργολάβους» της ενημέρωσης, έχει διαφοροποιηθεί.

Η πλύση εγκεφάλου, τώρα δεν αφορά παρά μόνον το πώς θα… προστατευθούν τα λεφτά των ξένων funds, που έχουν ήδη τοποθετηθεί, λες και υπάρχει κάποιος που θέλει να… τα μηδενίσει. Για τα κεφάλαια του Έλληνα φορολογούμενου, που κράτησε όρθιες στα δύσκολα τις τράπεζες, μέσω ΤΧΣ, ούτε λόγος… Αλλά, όσοι επενδύουν στα διεθνή χρηματιστήρια, ξέρουν κάθε φορά ότι παίρνουν και το ανάλογο ρίσκο, δεν περιμένουν «υποδείξεις» από κάθε αυτόκλητο υπερασπιστή τους, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι οι αγορές δεν είναι «εκκλησία».

Επί της ουσίας, τώρα. Η απόφαση, από ΕΚΤ, ESM, EFSF είναι πλέον ειλημμένη: Θέλουν αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία, μεγάλη όσο χρειάζεται, αλλά τελευταία, προκειμένου να προσδώσει εμπιστοσύνη στους καταθέτες και σε όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν θέλουν και δεν σκέφτονται καμία… τμηματική αύξηση, αποτελεί πλάνη η διοχέτευση παρόμοιων πληροφοριών.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Τελευταία και μεγάλη, όσο χρειάζεται - Ποιος έχει τον τελευταίο λόγο

Είτε ακολουθηθεί το βασικό σενάριο είτε το δυσμενές, από τα αποτελέσματα των stress tests, το τελικό κονδύλι θα είναι ένα! Και, όποιος αντέξει. Το θέμα είναι ότι μέσα σε δύο εβδομάδες και οι τέσσερις συστημικές τράπεζές μας, πρέπει να βγουν στις αγορές, για να βρουν τα ποσά που χρειάζονται και αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες, υπό τις οποίες λειτουργεί σήμερα, εν μέσω πολυετούς κρίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Καγκελαρία, θέλει να μεταφέρει σε εύλογο χρονικό διάστημα, το ΤΧΣ στο νέο υπέρ-ταμείο που θα δημιουργηθεί, γεγονός που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, όπως γίνεται αντιληπτό, με επίσης αντιληπτά τα αντικρουόμενα συμφέροντα που λειτουργούν παράλληλα με τις όποιες αποφάσεις…

Πάντως, θα γίνουν μεγάλες αυξήσεις και θα υπάρχει Βιβλίο Προσφορών, για όλους, με ανάδοχο το ΤΧΣ.

Αυτή την φορά, όμως, το ΤΧΣ, στο δυσμενές σενάριο, θα πάρει και κοινές μετά ψήφου μετοχές και όχι όπως είχε γίνει μέχρι τώρα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όπως γίνεται ευθέως αντιληπτό. Τώρα, το… παζάρι έχει να κάνει με το ποσοστό, δηλαδή αναλογία 20%-80% ή 30%-70% κ.λπ., προκειμένου το υπερ-ταμείο μελλοντικά να μπορεί να πωλήσει μετοχές και ποσοστά του στις τράπεζες, έστω και σε τιμή ίση με αυτή της συμμετοχής του, σε ξένες τράπεζες.

Τέλος, για την τιμή εκάστης αύξησης, λόγω της ομαδικής προσφυγής 4 τραπεζών και για να υπάρχει κίνητρο συμμετοχής, αυτό που ευλόγως συνάγεται είναι το ότι θα είναι αρκετά χαμηλή – ακούγονται πολλά και παίζουν άλλα τόσα νούμερα, αλλά το «S&B», έχοντας γνώση της όλης κατάστασης, δεν θα ακολουθήσει την εύκολη οδό του προσδιορισμού της.

Υ.Γ.: Το «S&B», έγκαιρα σας είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα καταθέσεων, σε αντίθεση με όσα έλεγαν πολλοί… έγκριτοι καθημερινά, ακόμα και ένας εκ των επίδοξων αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

—————————————-

(Ο… τράπεζαν έδωκες, τράπεζα μπορεί να μην έχεις)

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017