ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ- Εμμονή δανειστών για περικοπές 300 εκατ. ευρώ | Mikrometoxos.gr

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ- Εμμονή δανειστών για περικοπές 300 εκατ. ευρώ

06.04.2016 13:34
ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Εμμονή δανειστών για περικοπές 300 εκατ. ευρώ

Το κουαρτέτο απαιτεί από την Ελλάδα να κόψει 300 εκατ. από τις αμυντικές της δαπάνες εν όψει της προσφυγικής κρίσης, ενώ η ΕΕ σχεδιάζει να δώσει στην Τουρκία 3+3 δισ. για να σηκώσει το προσφυγικό βάρος!

  • ΕΘΝΟΣ

Απίστευτο και όμως αληθινό, οι τεχνοκράτες – εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να μην αποδέχονται τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την προσφυγική κρίση και απαιτούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει την υπόσχεση του περασμένου Αυγούστου για επιπλέον περικοπή 300 εκατ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας.

Η αξίωση αυτή εκδηλώνεται σε μια περίοδο που:

• Η στρατιωτική μηχανή σηκώνει ίσως το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης με τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την κατασκευή έργων υποδομής, στέγασης και σίτισης των προσφύγων και ενδεχομένως στο μέλλον εμπλοκής σε καινούργιες αποστολές φύλαξης και ασφαλείας…

• Με την Τουρκία να αξιοποιεί την προσφυγική κρίση. Αφενός για να εισπράξει βοήθεια «μαμούθ» από την ΕΕ. Αφετέρου, για να απλώσει τα στρατηγικά επιθετικά της σχέδια στο Αιγαίο, προκαλώντας νέες απαιτήσεις (οικονομικές) στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την πολυσχιδή -πλέον- τουρκική επιθετικότητα…

Αποκομμένοι
Οι τεχνοκράτες-εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να είναι αποκομμένοι από το γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον και να μην κατανοούν τι σημαίνει για την ίδια την Ευρώπη και τη φύλαξη των συνόρων της η αποδυνάμωση της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος που αναπόφευκτα θα προκληθεί με την περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα:

• Οταν αποδυναμώνεις τη στρατιωτική ισχύ του ευρωπαϊκού εταίρου (Ελλάδα) με τη δραστική μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα ενισχύεις οικονομικά τη γείτονα χώρα (Τουρκία) που δεν είναι μέλος της ΕΕ και ταυτόχρονα αρνείται να συνεργαστεί με τους διεθνείς Οργανισμούς (ΝΑΤΟ – Frontex) για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς ευρωπαϊκά εδάφη (ελληνικές ακτές) και επίσης αυξάνει την επιθετικότητά της προς τον εταίρο σου (Ελλάδα), επί της ουσίας διαπράττεις έγκλημα κατά της ίδιας της Ευρώπης.

• Η περαιτέρω μείωση του ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού θα επηρεάσει άμεσα τη διαθεσιμότητα των μαχητικών αεροσκαφών και των πολεμικών σκαφών που καθημερινά επιχειρούν στο Αιγαίο, έχοντας αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο στη ΝΑΤΟϊκή αεροναυτική επιχείρηση που μετ΄ εμποδίων διεξάγεται στο Αιγαίο, εξαιτίας της Τουρκίας που αρνείται να συνεργαστεί τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με τη Frontex.

Τα προβλήματα
• Αν μειωθεί περαιτέρω ο αμυντικός προϋπολογισμός, καθώς δεν προβλέπονται νέες αγορές οπλικών συστημάτων, θα μειωθούν δραματικά:

• Η συντήρηση των υφιστάμενων μαχητικών αεροσκαφών.

• Οι πτήσεις αναγνώρισης και αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών που καθημερινά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Σημειωτέον η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει αποθρασυνθεί στο Αιγαίο την τελευταία περίοδο και καθώς η ΝATOϊκή αρμάδα βρίσκεται στην περιοχή. Τα τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από κατοικημένα μεγάλα νησιά του κεντρικού Αιγαίου και περνάνε «ξυστά» πάνω από τα ΝΑΤΟϊκά πλοία. Μόλις προχτές σημειώθηκαν 21 παραβιάσεις από έντεκα τουρκικά ιπτάμενα μέσα!

• Οι περιπολίες των δεκαπέντε πολεμικών πλοίων του Ελληνικού Στόλου που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ και τη Frontex δεν θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν.

• Η μέχρι τώρα άμεση αντιμετώπιση των θαλάσσιων τουρκικών προκλήσεων από το Καστελόριζο μέχρι τη Σουράφα θα τεθεί σε δοκιμασία.

• Η διάθεση του Μηχανικού Σώματος στο υπουργείο Μετανάστευσης για τη δημιουργία διαρκώς νέων Κέντρων Φιλοξενίας θα διακοπεί απότομα, όπως και η σίτιση χιλιάδων προσφύγων.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017