Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον κινείται σταθερά πάνω από τις 600 μονάδες, ακολουθώντας με μία ημέρα καθυστέρηση, λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος, το χθεσινό ράλι ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών.Αμείωτη η ανοδική ορμή του Χ.Α.Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 4,13% στις 610,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 52,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 72 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 5,47% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.678,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 10,25% στις 975,38 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συντήρηση της ανοδικής αντίδρασης, μετά τη βουτιά της δεύτερης εβδομάδας του Ιουνίου, τείνουν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι η μεσοπρόθεσμη τάση δεν έχει αλλάξει στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι υπήρξε επιδείνωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών. Η διόρθωση, η οποία έμεινε στα όρια του 15% προφανώς έδωσε “χώρο” σε χαρτοφυλάκια για τοποθέτηση, ή profit taking και επανατοποθέτηση.

Βέβαια, η παραπάνω εκτίμηση μένει να επιβεβαιωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, οι οποίες μόνο ομαλότητα δεν υπόσχονται, δεδομένου ότι μετράμε αντίστροφα για το βρετανικό δημοψήφισμα. Και μπορεί η εικόνα που έρχεται από διάφορες δημοσκοπήσεις να τείνει προς ένα αποτέλεσμα υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, όμως όπως ανέφερε σήμερα και η JP Morgan, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.

Όπως, επίσης αναφέρει σήμερα ο Π. Στεριώτης της Nuntius ΑΕΠΕΥ, η εβδομαδιαία μεταβλητότητα του δείκτη FTSE-25 βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός έτους, κάτι που προφανώς έχει να κάνει και με την αβεβαιότητα των επενδυτών για το μέλλον της ΕΕ ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος στη Βρετανία και τις εκλογές στην Ισπανία.

Σε τέτοιες συνθήκες πολλοί επενδυτές λειτουργούν σπασμωδικά και στρέφονται σε θεωρητικώς ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, τα οποία βρίσκονται σε ανοδική τάση, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή τους σε μετοχές υψηλού beta.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται εδώ ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα, με την Τράπεζα της Ελλάδας να εκτιμά ότι τα άμεσα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι στα 400-500 εκατ. ευρώ.

Η επαναφορά του waiver σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει εκ νέου να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, κάτι που θα διασφαλίσει φθηνότερη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το πρόγραμμα αφορά κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εγχώριων ομίλων.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 12,56%, η Εθνική κερδίζει 12,24%, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 9,60% και η Eurobank βρίσκεται στο +8,21%. Εκτός όμως του τραπεζικού κλάδου, έντονη ανοδική κίνηση καταγράφουν και οι περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές, με την Ελλάκτωρ, την Jumbo, την Aegean και τη Βιοχαλκο να σημειώνουν κέρδη άνω του 5%, την Μυτιληναίος να είναι στο +4,12% και την Motor Oil στο +4,01%, ενώ άνω του 3% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΟΛΠ και ΕΕΕ.