Αμαλία Κάτζου: Τράπεζες - Σπέκουλα με τις φθηνές τιμές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αμαλία Κάτζου: Τράπεζες – Σπέκουλα με τις φθηνές τιμές

30.11.2015 10:29
Αμαλία Κάτζου

Τράπεζες: Σπέκουλα με τις φθηνές τιμές

Όλο το προηγούμενο διάστημα έδιναν και έπαιρναν τα σενάρια περί κουρέματος των καταθέσεων, καθώς συγκεκριμένοι κύκλοι υποστήριζαν πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ολοκληρωθεί εντός του 2015.  Φυσικά διαψεύστηκαν. Τώρα έχει ξεκινήσει νέα σπέκουλα περί ξεπουλήματος των τραπεζών στα ξένα funds, μέσω των πολύ φθηνών τιμών που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές, αλλά το θετικό είναι ότι για μια ακόμη φοράμπήκαν στις ελληνικές τράπεζες διεθνείς επενδυτές – αλλά και εγχώριοι. Η παρουσία των Ελλήνων επενδυτών ήταν καταλυτική στην ιδιαίτερα στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειριαώς, όπου η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών έφτασε στο 40% και των ξένων στο 27%.

Τράπεζες: Σπέκουλα με τις φθηνές τιμές

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι και το Δημόσιο υπέστησαν βέβαια ζημία. Όντως υπήρξε απομείωση της περιουσίας του Δημοσίου . Ομως, από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα 6,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πολύ μικρότερη επιβάρυνση για το Δημόσιο και τον φορολογούμενο πολίτη, καθώς δεν θα πάει στο χρέος όλο το ποσό των 25 δισ., αλλά μόνο τα 6,5 δισ. ευρώ.

Δεν κουρεύονται οι senior ομολογιούχοι

Τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης θα μετατραπούν σε μετοχές  στο 100% της ονομαστικής αξίας τους -χωρίς δηλαδή να υποστούν κούρεμα -λόγω ενεργοποίησης των μέτρων κατανομής βαρών (burden sharing)  όπως αποφάσισαν κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές.

Καθώς Alpha Bank και Eurobank ανακεφαλαιοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου από ιδιώτες και δεν λαμβάνουν κρατική βοήθεια, ενώ στην Εθνική και Πειραιώς το σύνολο σχεδόν των κατόχων ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior unsecured bonds) αποδέχθηκαν οικειοθελώς την ανταλλαγή των τίτλων τους με νέες μετοχές στο 100% της ονομαστικής αξίας, η επιβολή κουρέματος δεν έχει πλέον πρακτικό αντίκρισμα.

Ετσι η κυβέρνηση αλλά και οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν ο συντελεστής μετατροπής για τα senior bonds να είναι στο μηδέν και να μην κουρευτούν οι ελάχιστοι εναπομείναντες τίτλοι, οι οποίοι θα μετατραπούν σε μετοχές στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Η σχετική Πράξη Υπουργικού για το κούρεμα των προνομιούχων μετοχών Δημοσίου, υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης θα βγει στις αρχές Δεκεμβρίου και σίγουρα πριν την 11η Δεκεμβρίου, που αποτελεί το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017