Αλί αλ-Ναΐμι*: Η Σαουδική Αραβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της

Αλί αλ-Ναΐμι*:Yπουργός Πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλΝαΐμι, επιμένοντας σε μια στρατηγική απεριόριστης παραγωγής που έχει συμβάλει στη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου σε πολυετή χαμηλά.
«Πρόκειται για μια αξιόπιστη πολιτική και δεν θα την αλλάξουμε», υπογράμμισε ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου. «Θα ικανοποιήσουμε τη ζήτηση των πελατών μας.
Δεν θα περιορίζουμε στο εξής την παραγωγή. Εάν υπάρχει ζήτηση, θα ανταποκρινόμαστε. Έχουμε την ικανότητα να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση», τόνισε ο αλ-Ναΐμι.
H Σαουδική Αραβία –μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC)- οδήγησε πέρυσι την ομάδα των 12 εθνών σε μια νέα πορεία άντλησης πετρελαίου, εν μέσω μιας διολίσθησης των τιμών.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί περισσότερο από το ήμισυ από την απόφαση του OPEC, τον Νοέμβριο 2014, να μην μειώσει την παραγωγή, με το Brent να διαπραγματεύεται χθες στα 37 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο -το χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008-09. Μετά τα σχόλια του αλ-Ναΐμι, η τιμή του Brent υποχώρησε στα 36,84 δολ., πριν ανακάμψει ελαφρώς.
Οι χθεσινές παρατηρήσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι οι πρώτες του δημόσιες δηλώσεις από τότε που ο OPEC απέτυχε να καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η Σαουδική Αραβία άντλησε 10,130 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, κάτω των επιπέδων-ρεκόρ στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά πάνω από τα 9,584 εκατ. βαρέλια του Νοεμβρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον OPEC.