Αλέξης Τσίπρας: “Με διασκεδάζει η συζήτηση για τον Λεβέντη, αλλά είναι όνειρο θερινής νυκτός”

Φρένο στα σενάρια για συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη βάζει ο Αλέξης Τσίπρας. «Όλα αυτά είναι σενάρια θερινής νυκτός», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη Real News και επισημαίνει ότι οι ιδέες περί οικουμενικής κυβέρνησης ή για νέες εκλογές αποτελούν «σενάρια αριστερής παρένθεσης τα οποία προωθούνται από εγχώρια συμφέροντα και θα διαψευστούν».

Αναφερόμενος σε τυχόν συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός απαντά μεν ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό ζητήσει κάποια επαφή, όμως αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει προοπτική σταθερής σύμπραξης με την Ένωση Κεντρώων.

«Παρακολουθώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα μία αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μίας άνευ αντικειμένου συζήτησης», επισημαίνει με νόημα ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηρίζει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «απολύτως συμπαγή» και τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο «εξαιρετική». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τάξεων της συμπολίτευσης μέσα στο έτος με στελέχη από το κέντρο, εκτιμώντας ότι παρά την «αδιέξοδη» στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπάρχουν δυνατότητες «διεργασιών και εξελίξεων» σε αυτό τον πολιτικό χώρο.

Στρέφοντας το βλέμμα στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος» για το 2016.
Ένα από τα κομβικά σημεία της πρώτης αξιολόγησης θα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδιώκει να εμποδίσει οιαδήποτε περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως το ποσό που απομένει για το στόχο εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016 είναι 600 εκατομμύρια ευρώ, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει υποχρέωση να βρεθούν αυτά τα χρήματα από περικοπές συντάξεων».
Προειδοποιεί πάντως ότι η Αθήνα – αν και θα τηρήσει «κατά γράμμα» το πρόγραμμα στήριξης – δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει «σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις».

Ερωτηθείς για τα ευρωπαϊκά σχέδια για τη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία θα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει χωρίς την άδεια ενός κράτους-μέλους, ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να προκύψουν «θέματα κυριαρχίας» στο Αιγαίο Πέλαγος.