Αισιοδοξία για αξιολόγηση και χρέος

Άνεμος αισιοδοξίας διακατέχει το κυβερνητικό επιτελείο καθώς όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, με τις απαιτήσεις των δανειστών να είναι όσο σκληρές αναμένονταν αλλά και με την κυβέρνηση να δείχνει έτοιμη να υποχωρήσει με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση.

Δημοσιονομικά και εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ συμπεριλήφθηκαν στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων, με τους υπουργούς να περνούν το κατώφλι του Χίλτον με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να ανανεώνει το ραντεβού του με τους δανειστές για το Σάββατο, οπότε και θα κριθεί η τύχη κύριων συντάξεων, επικουρικών, εφάπαξ και μερισμάτων του Δημοσίου.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζει τη βεβαιότητα πως «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία», με τα σενάρια να θέλουν την αξιολόγηση να σπάει σε κομμάτια. Ενώ για το χρονοδιάγραμμα κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η επιθυμία της Αθήνας είναι «μέχρι τις 20 Απριλίου να έχουμε ξεμπερδέψει με όλα», διευκρινίζοντας ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή και τα επίμαχα νομοθετήματα.
Παράλληλο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι «υπάρχει, πλέον, καταληκτικός ορίζοντας στην αξιολόγηση και στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος».

Οι ίδιες πηγές, δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι το χρέος θα είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας που «αν και εφόσον διευθετηθεί η ελάφρυνσή του θα δώσει βαθιά ανάσα και στην οικονομία, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση». Προφανώς, γιατί μετά την τόση δυσαρέσκεια που εισέπραξαν το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και κόμμα από τις κλιμακούμενες κοινωνικές αντιδράσεις, είναι και το μόνο χαρτί που μπορούν να παίξουν δυνατά και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Σε ό, τι αφορά, πάντως, τους όρους με τους οποίους θα εμπλακεί το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα υπάρχει προβληματισμός. Εκεί, θα παιχτεί, άλλωστε, και το ποια θα είναι ελάφρυνση για το χρέος, αλλά και ποια μέτρα θα απαιτηθεί να ληφθούν.