Αδύναμη η μεταποίηση στην Ευρωζώνη – Μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Οκτώβριο | Mikrometoxos.gr

Αδύναμη η μεταποίηση στην Ευρωζώνη – Μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Οκτώβριο

03.11.2015 00:12

Αδύναμη η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Οκτώβριο

Αδύναμος, παρά την απροσδόκητη επιτάχυνση, παρέμεινε τον Οκτώβριο ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης, αν και οι γερμανικές εταιρείες τα πήγαν καλύτερα από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά, όπως προκύπτει από έρευνα της Markit.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit για τον Οκτώβριο, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 52,3 μονάδες, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης, που έκανε λόγο για διατήρηση του δείκτη στις 52 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης παραμένει για περισσότερο από δύο χρόνια πάνω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Η ανάπτυξη της μεταποίησης ανέβασε ρυθμούς στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, ενώ αναπτύχθηκε σε όλα τα κράτη που καλύπτει η Markit, πλην της Ελλάδας.

Ο δείκτης παραγωγής, που θεωρείται αξιόπιστη ένδειξη για την ανάπτυξη, επιταχύνθηκε στις 53,6 μονάδες, από 53,4 τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από την αρχική τιμή των 53,3 μονάδων.

«Η ανάκαμψη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη παραμένει απογοητευτικά άτονη», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. «Με την εργοστασιακή παραγωγή να χαρακτηρίζεται από έλλειψη σθένους, τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να υποχωρεί σε χαμηλό 8μήνου και τις τιμές παραγωγής να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο, είναι εύκολο να δει κανείς γιατί η ΕΚΤ εξετάζει πρόσθετα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής επιβραδύνθηκε στις 48,6 μονάδες, έναντι των 48,7 του Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης για 49,3.

Η γερμανική μεταποίηση επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί, με τον ΡΜΙ να υποχωρεί στις 52,1 μονάδες, από 52,3 τον Σεπτέμβριο, έναντι της αρχικής εκτίμησης για 51,6. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός ΡΜΙ παρέμεινε αμετάβλητος στις 50,6 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης για 50,7 μονάδες.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017