Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης στο Χ.Α., παρά το πτωτικό σερί | Mikrometoxos.gr

Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης στο Χ.Α., παρά το πτωτικό σερί

13.11.2015 12:31

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις οκτώ τελευταίες και μετά από μνημειώδες «σφυροκόπημα» στις τραπεζικές μετοχές που οδηγήθηκαν στη ζώνη των ιστορικών χαμηλών τους, σήμερα Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρεί να βρει αναχώματα και άμυνες, ώστε να μην απολέσει (και) τη ζώνη των 650 μονάδων.

Πάντως, είναι μνημειώδης η αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης έστω και τεχνικής φύσης, ειδικά αν «μετρηθούν» οι απώλειες της αγοράς το τελευταίο διάστημα, κάτι που μαρτυρά την κάκιστη ψυχολογία και την απουσία πίστης για κάτι καλύτερο…

Σήμερα καταγράφεται πιο έντονη κινητικότητα στις τράπεζες, με αιχμή τη Eurobank που με ράλι έως 19% έχει ήδη διακινήσει όγκο 69 εκατ. τεμάχια, ενώ ηπιότερα ανοδικά κινούνται οι υπόλοιπες, με την Alpha Bank να ακολουθεί σε όγκους…

Τα βιβλία προσφορών είναι σε εξέλιξη και… ορθάνοιχτα, με τις πληροφορίες για την πορεία της έλκυσης κεφαλαίων να είναι συγκεχυμένες, καθώς από διάφορες πλευρές γίνεται προσπάθεια για υπέρ πάντων… αγώνα επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης. Δυσκολίες και μάλιστα μεγάλες υπάρχουν, όμως η πίστη τραπεζικών και άλλων παραγόντων της αγοράς είναι ότι τελικώς, έστω και μεγάλες δυσκολίες, οι τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που ζητούν.

Φυσικά, η επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών είναι πλέον ένα… στοίχημα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για όλη την ελληνική οικονομία που «κρέμεται» από αυτή τη διαδικασία και από την επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, ίσως και αύριο.

Άρα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πλέον είναι ένα στοίχημα για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποτυχίας ή καθυστέρησης. Ασχέτως βεβαίως αν τα κεφάλαια (και) από αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση, είναι απειροελάχιστα σε σχέση με την κεφαλαιακή… χοάνη που έχουν να αντιμετωπίσουν. Όμως, σ’ αυτή τη φάση, είναι θέμα βιωσιμότητας, συνέχειας, κερδίζεται χρόνος…

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ασφαλώς έχει νομοτελειακά επηρεαστεί και το (ακραία τραπεζοκεντικό) ελληνικό χρηματιστήριο, παρ’ ότι βρίσκει σοβαρές στηρίξεις από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να κρατούνται μερικών τα προσχήματα και η περιοχή των 650 – 660 μονάδων προς το παρόν.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης παρ’ ότι αρχικά έφτασε στο υψηλό ημέρας και στις 667,34 μονάδες με άνοδο άνω του 1%, πλέον έχασε τα κέρδη του και διαπραγματεύεται στις 658 μονάδες με οριακές απώλειες 0,10%. Η αξία συναλλαγών κινείται σε αυξημένο τέμπο έναντι των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας διαμορφούμενη στα 19 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει στα 125 εκατ. τεμάχια, με το 90% αυτού από τις τράπεζες.

Η εικόνα του FTSE 25 είναι μεικτή με τη ΔΕΗ που εισήλθε στο δείκτη MSCI Global Standard να ενισχύεται σε ποσοστό 4,52% με όγκο που ξεπερνά τα 400.000 τεμάχια, ενώ προέρχεται και από τις χθεσινές πιέσεις σε ποσοστό 4,52%. Κατά τα λοιπά η εικόνα του FTSE 25 είναι μοιρασμένη χωρίς ακρότητες, με κύριο χαρακτηριστικό ξανά τους μικρούς όγκους.

Ξεχωρίζει βεβαίως η πτώση της Motor Oil που υποχωρεί σε ποσοστό 4,01% με όγκο 100.000 τεμάχια, καθώς είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες εισόδου του τίτλου στον MSCI Global Standard κάτι που δεν έγινε.

Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι ο τίτλος θα συμπεριληφθεί στο δείκτη και είχε γίνει σημαντικό front running που είχε φέρει την τιμή της σε υψηλά σχεδόν 8ετίας, σε συνδυασμό με την ιστορικά καλή κερδοφορία που ανακοίνωσε στο 6μηνο του 2015.

http://www.liberal.gr/arthro/20779/epikairotita/2015/adunamia-ousiastikis-antidrasis-sto-cha-para-to-ptotiko-seri.html

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017