Αγία Πετρούπολη: Ολα αυτά που την κάνουν τον τοπ ταξιδιωτικό προορισμό στην Ευρώπη [εικόνες] | Mikrometoxos.gr

Αγία Πετρούπολη: Ολα αυτά που την κάνουν τον τοπ ταξιδιωτικό προορισμό στην Ευρώπη [εικόνες]

19.09.2015 14:56
ΑΠΟ ΤΑ WORLD TRAVEL AWARDS

Αγία Πετρούπολη: Ολα αυτά που την κάνουν τον τοπ ταξιδιωτικό προορισμό στην Ευρώπη [εικόνες]

Η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ανακηρύχθηκε πρόσφατα ως ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός στην Ευρώπη από το World Travel Awards.

Για να καθοριστούν οι νικητές των World Travel Awards, χιλιάδες ταξιδιώτες και και εργαζόμενοι στον τομέα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ψήφισαν για ορισμένες κατηγορίες περιοχές από όλο τον κόσμο.

Η Αγία Πετρούπολη κέρδισε στην κατηγορία κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη. Πράγματι, τα περίτεχνα παλάτια, οι εκκλησίες και η πλούσια ιστορία πίσω τους την καθιστά ιδανικό προορισμό για τους τουρίστες.

Η Αγία Πετρούπολη ή Πόλη του Αγίου Πέτρου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας με 5.000.000 κατοίκους και βρίσκεται στα βορειοδυτικά, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Είναι χτισμένη επάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και συγκοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες.

Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο Α’ το 1703 και από το 1912 μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 ήταν πρωτεύουσα της Ρωσίας. Ωστόσο το όνομα της πόλης, παρά την εμφανή προέλευση του, έχει εμπλακεί στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο τσάρος που την ίδρυσε την ονόμασε Πετερμπούργκ (Πετρούπολη), όμως το 1914 μετονομάστηκε σε Πετρογκράντ, διότι το Πετερμπούργκ θύμιζε γερμανικά και οι Γερμανοί ήταν τότε αντίπαλοι των Ρώσων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά το θάνατο του Βλαντίμιρ Λένιν και έως το 1991 ονομαζόταν Λένινγκραντ και παρόλο που αυτό το όνομα ακυρώθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, διατηρήθηκε στην ονομασία του Όμπλαστ Λενινγκράντ, της ομοσπονδιακής ενότητας που περιβάλλει την πόλη. Η πόλη επί το πλείστον αποκαλείται «Αγία Πετρούπολη» στα ελληνικά, γιατί η συγκεκριμένη ονομασία παραπέμπει στο νόημα Άγια Πόλη του Πέτρου, όμως στην πραγματικότητα το όνομα σημαίνει ετυμολογικά «Πόλη του Άγιου Πέτρου»

Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ολόκληρη η πόλη αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά» όντας μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής, γεμάτη μεγαλοπρεπή και μη κτήρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία. Για το λόγο αυτό, συχνά αποκαλείται ανοιχτό μουσείο του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού. Ακόμα πιο ξεχωριστή κάνουν την πόλη ο Νέβας και τα πολυάριθμα κανάλια που τη διαρρέουν, δίνοντάς της το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά» ή «Πόλη των 300 γεφυρών» (αν και στην πραγματικότητα έχει πάνω από οκτακόσιες).

Χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ τις νύχτες εκείνες – φαινόμενο που οφείλεται στη θέση της Αγίας Πετρούπολης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο (60° Β, σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες).

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017