Έρχονται ιρανικές επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Έρχονται ιρανικές επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

24.02.2016 18:13

Η αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας και Ιράν που ξεκίνησαν με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν φέρνει και εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας για την χώρα, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν προκειμένου να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται. Ταυτόχρονος στόχος παραμένει να καταστεί η Ελλάδα μία πύλη μέσω της οποίας το Ιράν θα διοχετεύσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με την ελληνική παραγωγή πετρελαίου να είναι ισχνή και χωρίς να διαθέτει η χώρα φυσικό αέριο, η συνεργασία με το Ιράν που διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως, ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα. Παράλληλα η Ελλάδα ευελπιστεί πως η άρση του εμπάργκο ενάντια στο Ιράν θα τη βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ενεργειακά προϊόντα και θα ενισχύσει τη θέση της ως ευρωπαϊκό κέντρο «διανομής» ενεργειακών προϊόντων.

Ήδη έχει συμφωνηθεί η παροχή πετρελαίου από το Ιράν στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) με την χώρα από την Ανατολή να κάνει “ντεμπούτο” στις συνεργασίες με δυτικές εταιρείες μετά την άρση του εμπάργκο, ενώ ανοίγει τον δρόμο της συνεργασίας και στο φυσικό αέριο, όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του.

Όπως τόνισε και ο Έλληνας υπουργός: «Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το Ιράν επιθυμεί την έναρξη πώλησης φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο χρησιμοποιείται στη ναυτιλία και αυτό ενδιαφέρει την Ελλάδα».

Η Ρεβυθούσα είναι μία πιθανή πύλη εισόδου για το ιρανικό φυσικό αέριο με την επέκταση του σταθμού της Ρεβυθούσας να αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί το 2017, ενώ εάν υπάρξουν οι κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ ένα υπό κατασκευή εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη είναι μία δεύτερη πύλη. Το Ιράν έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για τα δύο, όπως υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης.

Το Ιράν, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει υποδομές που υπάρχουν στο Ομάν γι’ αυτό το σκοπό, όπως αποκάλυψε το υπουργείο Πετρελαίου της Τεχεράνης.

Παράλληλα ιρανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου, για τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο, με την εγκατάσταση να κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Και οι δύο εγκαταστάσεις θα συνδεθούν με διεθνή αγωγούς μεταφοράς ενέργειας, τον Trans Adriatic Pipeline και τον Gas Interconnector Greece-Bulgaria, όπως υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης. Μάλιστα ο δεύτερος αγωγός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

«Εάν αυτό το project αποδειχθεί βιώσιμο θα ανοίξει ο δρόμος και για την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης», προσέθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Προσέθεσε ότι το Ιράν ενδιαφέρεται και για τα ελληνικά διυλιστήρια. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να μειώσει το μερίδιο 35% που κατέχει στα ΕΛΠΕ, ως εκ τούτου οποιαδήποτε εξαγορά μεριδίου από το Ιράν θα πρέπει να γίνει από ιδιώτες επενδυτές, ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017