Έρχεται «ύφεση» εταιρικών εσόδων και κερδών για τις εταιρείες του S+P500 | Mikrometoxos.gr

Έρχεται «ύφεση» εταιρικών εσόδων και κερδών για τις εταιρείες του S+P500

26.09.2015 00:31

Με μια νέα ανησυχία είναι ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι οι επενδυτές, καθώς παρατηρούν μια έλλειψη εσόδων εκ μέρους των μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το «Business Insider», τα έσοδα για το γ’ τρίμηνο του 2015 των εταιρειών που απαρτίζουν τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 οδεύουν στο να καταγράψουν πτώση 3,3%, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία τους πτώση.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα του δ’ τριμήνου αναμένεται πλέον να παρουσιάσουν μια πτώση της τάξεως του 1,4%, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια «ύφεση εσόδων». Όπως τονίζει ο Rich Barry, trader από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2009 που τα έσοδα των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχουν υποχωρήσει επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, τα εταιρικά έσοδα έχουν σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από την ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, καθώς αυτό σημαίνει ότι οι πωλήσεις σε νομίσματα που έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου έχουν μικρότερη αξία όταν μετατρέπονται και πάλι σε δολάριο για τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.

Όμως, η υποχώρηση των πωλήσεων φαίνεται να είναι η τελευταία από μια σειρά ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, που επιχειρηματολογούν κατά της αγοράς μετοχών ήassets υψηλού κινδύνου.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο Sam Ro, αναλυτής του «Business Insider», σημείωσε ότι τα εταιρικά κέρδη είναι επίσης αποθαρρυντικά, σε όλους τους κλάδους, τονίζοντας ότι τα λειτουργικά κέρδη –εξαιρουμένων δηλαδή εκτάκτων στοιχείων και απομειώσεων που επιβαρύνουν τα τριμηνιαία κέρδη των περισσότερων εταιρειών- δεν έχουν δείξει ποτέ τόσο «άσχημα» σε περίοδο εκτός ύφεσης.

Την άνοιξη, ορισμένοι αναλυτές της Wall Street προειδοποιούσαν για μια «ύφεση κερδοφορίας» και το 2015 αρχίζει να φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο έτος μετά την οικονομική κρίση που η αμερικανική εταιρική κερδοφορία θα καταγράψει απώλειες σε ετήσια βάση.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank David Bianco ανέφερε στο «Business Insider» ότι «είναι εκπληκτικό το πόσο “συγχωρητικός” είναι ο γενικός σχολιασμός επί των κερδών, ακόμη και στην ευρύτερη οικονομία». Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η διάθεση στις αγορές φαίνεται να αλλάζει. Τα αρνητικά νέα λαμβάνονται ως κακές ειδήσεις, και η ανοδική τάση στις αγορές φαίνεται, τουλάχιστον βάσει ορισμένων δεικτών, να «σπάει».

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017