Έρχεται επιστροφή κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Έρχεται επιστροφή κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ

01.06.2016 14:25
Στη διέξοδο της επιστροφής κεφαλαίου μετά το μπλόκο του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ οδηγείται το δημόσιο. Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπεται η επιστροφή κεφαλαίου.
___
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιθώρια επιστροφής κεφαλαίου από την ΕΥΔΑΠ είναι διευρυμένα, δεδομένου ότι η καθαρή θέση της εταιρίας ανέρχεται σε 966 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμά της με ημερομηνία 31/12/2015 διαμορφώνονται στα επίπεδα των 260 εκατ. ευρώ.
____
Επίσης τα συσσωρευμένα κέρδη εις νέον ανέρχονται σε 485 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την επιστροφή ποσού ακόμα και 200 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρίας η οποία έχει μηδενικό δανεισμό ενώ θεωρητικά με μόχλευση του ισολογισμού θα μπορούσαν να επιστραφούν στους μετόχους (κυρίως το δημόσιο που κατέχει άμεσα και έμμεσα 61% του μετοχικού κεφαλαίου) ποσά της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.
____
Σε περίπτωση διανομής ποσού 200 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν πάνω από 120 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται η επιστροφή κεφαλαίου από την ΕΥΔΑΠ είχε εξεταστεί και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε λόγω της αλλαγής κυβέρνησης.
____
Η ΕΥΔΑΠ χθες στο ΧΑ είχε κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ, η οποία είναι κατώτερη της καθαρής θέσης της εταιρίας, αλλά και αντιστοιχεί στο τριπλάσιο περίπου της επιστροφής κεφαλαίου στην οποία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα άμεσα η εταιρία.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017