Ένα βήμα πιο κοντά στο Matrix μας φέρνουν οι επιστήμονες

Όλοι θυμόμαστε την σκηνή στη γνωστή ταινία Matrix όπου ο Νίο “φορτώθηκε” με όλες τις γνώσεις για πολεμικές τέχνες, να πιλοτάρει, να χειρίζεται κάθε όπλο μέσω μηχανημάτων σε μερικά μόλις λεπτά. Έχουμε ακούσει επίσης τα παιδιά που δεν θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο καθημερινά να εύχονται να μπορούσε κάποιος να τους γεμίσει το μυαλό με όλες τις γνώσεις χωρίς να κουράζονται.

Οι επιστήμονες στη Καλιφόρνια μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά προς την “στιγμιαία γνώση” καθώς  «μεταμόσχευσαν» νευρικά σήματα από εκπαιδευμένους πιλότους σε ερασιτέχνες που χρησιμοποιούσαν προσομοιωτές πτήσεις.

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύματα από τους πιλότους την ώρα που εκτελούσαν μια αποστολή σε προσομοιωτή απομονώνοντας όσα πίστευαν ότι ανταποκρίνονται σε ορισμένες ικανότητες. Όπως παρατήρησαν με αυτή τη διαδικασία η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής των ερασιτεχνών αυξήθηκε κατά 33%.

Στη συνέχεια «μεταφύτευσαν» αυτά τα κύματα σε 32 ερασιτέχνες που εκτέλεσαν την ίδια αποστολή «βομβαρδίζοντας» τους μέσω ενός «καπέλου» ηλεκτροδίων σε μια προσπάθεια να μιμηθούν ό,τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός επαγγελματία πιλότου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας η απόκτηση γνώσης μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα είναι ακόμα μακριά ωστόσο με το πείραμα αυτό «καταφέραμε να ενισχύσουμε την γνωσιακή ικανότητα των ανθρώπων».