Έμεινε ένα χρόνο στο διάστημα και ψήλωσε! - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Έμεινε ένα χρόνο στο διάστημα και ψήλωσε!

03.03.2016 23:05

Έζησε επί ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και εκτός από την υπέροχη θέα που είχε καθημερινά, ο αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι που επέστρεψε στη Γη στις αρχές της εβδομάδας διεπίστωσε πως ψήλώσε κατά πέντε πόντους!

Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν… αμέσως οι επιστήμονες της NASA που τον εξέτασαν με το που προσγειώθηκε με το ρωσικό Σογιούζ χθες το πρωί στο Καζακστάν. Ο σκοπός άλλωστε της αποστολής του ήταν ακριβώς αυτός, να μελετηθούν οι επιπτώσεις της παραμονής στο διάστημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Σκοτ Κέλι ήταν ο ιδανικός υποψήφιος, καθώς έχει δίδυμο αδερφό, ο οποίος τυγχάνει επίσης αστροναύτης, αν και πλέον δεν συμμετέχει σε αποστολές. Η ευκαιρία αυτή, της μελέτης δηλαδή των επιπτώσεων της παραμονής στο διάστημα σε δύο ομοζυγωτικούς διδύμους είναι μοναδική, θεωρούν οι επιστήμονες.

nasa-scot

«Αισθάνομαι πολύ καλά» είπε ο Σκοτ Κέλι πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής επί της Γης αυτή τη φορά, από το Καζακστάν προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα από την Νορβηγία, που ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός του, ανέβασε στο δημοφιλέστατο προφίλ του στο Twitter την πρώτη του φωτογραφία επί της Γης, το ηλιοβασίλεμα που αντίκρισε.

Η μελέτη των επιπτώσεων θα διαρκέσει τουλάχιστον για έναν χρόνο, καθώς τα σημεία που μπορούν να επηρεαστούν είναι πολλά. Για παράδειγμα, μπορεί να εξασθενήσουν τα οστά και οι μύες, να πρηστεί το πρόσωπο και τα πόδια, να μικρύνει η καρδιά καθώς δεν απαιτείται να «εργάζεται» τόσο σκληρά, να δημιουργηθούν προβλήματα ισορροπίας, να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, να διαταραχθεί το βιολογικό ρολόι, αλλά και να… αυξηθεί το ύψος.

Αυτό συνέβη και στον Σκοτ Κέλι, που επέστρεψε κατά πέντε πόντους ψηλότερος, καθώς οι δίσκοι της σπονδυλικής του στήλης «απελευθερώθηκαν» από την πίεση της βαρύτητας και «άνοιξαν»!

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017