Έκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τους Τούρκους στις Οινούσσες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τους Τούρκους στις Οινούσσες

15.04.2016 14:14

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνέρχεται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, την κατάσταση στο Αιγαίο σε ότι αφορά την αποστολή του ΝΑΤΟ και γενικότερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το ΚΥΣΕΑ θα συζητήσει και την κατάσταση στην Ειδομένη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπό το πρίσμα των συνεχών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, τις τελευταίες ημέρες, και τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα πάνω από τις Οινούσσες.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καθώς ακόμα και με την παρουσία των σκαφών του ΝΑΤΟ (που αντί να διευκολύνουν τελικά μάλλον περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση), οι Τούρκοι συνεχίζουν την προκλητική τους δράση σε κάθε ευκαιρία που θα βρουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τετάρτης ένα σοβαρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών, εκεί που λίγο νωρίτερα είχε φτάσει ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα τουρκικό σκάφος το οποίο μάλιστα βρισκόταν εντός των ελληνικών υδάτων, δεν αποχωρούσε παρά τις συνεχείς κλήσεις του σκάφους του Λιμενικού.

Και σα να μην έφτανε αυτό, έστρεψε τα όπλα του εναντίον του ελληνικού σκάφους σε μία ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια με την δική της τεράστια σημασία για όσους γνωρίζουν τις πρακτικές που ισχύουν στην θάλασσα και σ’ αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις. Το συμβάν δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το αρχηγείο του Λιμενικού, όμως έγινε γνωστό από τους Λιμενικούς που ζουν στο νησί. Μάλιστα λόγω της αυξημένης προκλητικότητας των Τούρκων, στο νησί έχει σπεύσει η κανονιοφόρος του Π.Ν. «Αήττητος». Να υπενθυμίσουμε ότι οι Οινούσσες αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο των προκλήσεων των Τούρκων, με διαρκείς υπερπτήσεις F-16 πάνω από το νησί και βέβαια με το περιστατικό του Λιμενικού που ήρθε στην επιφάνεια.  Πάντως η κατάσταση στο Αιγαίο γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, καθώς η παρουσία πολλών και διαφορετικών δυνάμεων (Λιμενικό, Τούρκοι, ΝΑΤΟ, Frontex) έχουν δημιουργήσει ένα κυκεώνα αυτόνομων δραστηριοτήτων και αντικρουόμενων συμφερόντων ο οποίος μόνο προς όφελος της ελληνικής κυριαρχίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει στο μέλλον.  Και για αυτό, δυστυχώς, δεν θα αρκεί μια υπουργική στολή παραλλαγής και μερικές τηλεοπτικές κάμερες για να το αλλάξουν.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017